Inhoudsopgave
Welke ster is het warmst?
De O-sterren zijn het heetst, dit zijn dus de blauwachtig sterren. De M-sterren, de rode sterren, zijn het koelst. Daartussen in veranderen de sterren van B naar G van blauw, wit, geel naar oranje van kleur.
Hoeveel sterren in het heelal?
Als we voor het gemak aannemen dat een gemiddeld sterrenstelsel honderd miljard sterren telt, dan zijn er in het waarneembare heelal dus honderd miljard keer honderd miljard sterren. Dat zijn er tien triljard – een één met tweeëntwintig nullen.
Welke kleur zijn de heetste sterren?
Onze zon is een gele ster: op het oppervlak heerst een temperatuur van meer dan 6.000 graden. En blauwe sterren zijn de heetste, 10.000 graden en meer. Je kan het heel goed vergelijken met een stuk ijzer dat opgewarmd wordt. Eerst kleurt dat rood, dan geel, dan wit en tenslotte blauw.
Wat betekent een oranje ster?
Ruwweg geldt dus dat sterren de kleur hebben van de golflengte van het licht waarbij het Planckspectrum voor hun oppervlaktetemperatuur een maximum bereikt. Zo zien we dus dat koele sterren rood zijn, minder koele sterren oranje, en via geel komen we zo uiteindelijk bij blauw terecht.
Welke planeet flikkert?
Typisch: sterren flikkeren aan de hemel, planeten stralen. Je ziet dus waarschijnlijk een ster én een planeet. De fel stralende planeten zijn meestal Venus en Jupiter.
Welke ster is rood?
Koele sterren (4000K en minder) zijn roodachtig van kleur. Sterren met een temperatuur van rond de 5000K hebben een oranje-achtige gloed, die naar geel verloopt voor hetere sterren.
Wat is de levensloop van een zware ster?
Na slechts een half miljard jaar op de hoofdreeks, zwelt de ster op tot een superreus. De temperatuur in het centrum kan oplopen tot enkele miljarden graden, waarbij koolstof verder wordt omgezet tot zuurstof, magnesium, silicium en tenslotte ijzer. Daarna wordt de ster zeer instabiel.