Hoeveel mensen gered met AED?

Hoeveel mensen gered met AED?

17.000 hartstilstanden Cijfers over hoe veel mensen hierdoor worden gered, zijn er echter niet. Wel meldt de Hartstichting dat elk jaar zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen. 8000 van hen worden gereanimeerd, vaak in eerste instantie door omstanders. Bij 50 procent wordt een AED gebruikt.

Hoe vaak kan de AED een schok toedienen?

De meeste toestellen hebben maar één of twee knoppen: één om het toestel aan te zetten en eventueel een tweede om een elektrische schok toe te dienen.

Wat is een belangrijk aandachtspunt als de AED gaat analyseren?

Raak het slachtoffer niet aan tijdens de analyse, het opladen en het toedienen van de elektrische schok. Het slachtoffer aanraken tijdens de analyse kan bewegingen veroorzaken die storen bij de interpretatie van het hartritme en de toediening van een elektrische schok kunnen vertragen.

Hoeveel mensen overleven na reanimatie?

De overlevingskans is onder andere afhankelijk van de snelheid en deskundigheid van de hulp, de leeftijd van het slachtoffer en de gezondheid van het slachtoffer. De overlevingskans bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis is bijna 1 op 4: van de 100 mensen die worden gereanimeerd overleven 20 tot 25 personen.

Wat doet een AED als hij geen hartactiviteit meet?

De kans dat een slachtoffer een hartaanval overleeft is met een AED vele malen groter dan met handmatige reanimatie. Dit geldt echter alleen wanneer er nog sprake is van hartactiviteit. Bij een volledig gestopt hart kan een AED niets betekenen, maar kunnen borstcompressies het hart wél weer op gang krijgen.

Waar plak je de elektroden van de AED niet op?

Maar waar moet je de elektroden van de AED precies plakken? Iedereen zal begrijpen dat deze in de buurt van het hart moeten worden geplakt. Anders zijn ze niet effectief. Het is belangrijk dat de elektroden zo worden geplakt dat het hart hier in het midden tussenin valt.

Wat te doen met AED na gebruik?

Wat moet u doen nadat de AED gebruikt is? Als de AED gebruikt is bij een reanimatie dan moeten in ieder geval de elektroden vervangen worden en soms ook de batterijen / accu. Ook de Safe-set moet meestal aangevuld worden en eventueel het beademingsmasker vervangen.

Welke controles moet je minimaal uitvoeren om te kunnen beslissen dat er een AED nodig is?

In deze houding kun je kijken (naar buik en borstkas), luisteren (oor dichtbij neus en mond) en voelen (wang boven de mond) of er een normale, abnormale of geen ademhaling is. Deze controle doe je maximaal 10 seconden lang. Een volwassen persoon ademt ongeveer 12 tot 16 keer per minuut.