Inhoudsopgave
Is kernenergie haalbaar?
Kernenergie is de belangrijkste koolstofarme energiebron die we momenteel beschikbaar hebben in België en onze belangrijkste bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. Zonder kernenergie zijn de klimaatdoelstellingen niet haalbaar, zo blijkt keer op keer uit nationale en internationale studies.
Waarom gebruikt Frankrijk veel kernenergie?
Ongeveer 90% van de Franse elektriciteit is afkomstig van koolstofarme energie en meer dan 70% van de elektriciteit wordt geproduceerd door kerncentrales. Op die manier stoot het Franse elektriciteitspark heel weinig CO2 uit.
Wat zijn de nadelen van waterkracht?
De belangrijkste nadelen van waterkracht zijn: Stuwdammen en stuwmeren veranderen de leefomgeving van allerlei planten en dieren in de omgeving. Deftig gezegd: het ecosysteem loopt schade op. Ook de mens kan last hebben van stuwmeren, bijvoorbeeld doordat een dorp onder water komt te staan.
Wat zijn de voordelen van kernenergie?
Voordelen. Bij de opwekking van kernenergie komen nagenoeg geen CO2 en andere broeikasgassen vrij. Er komen wel broeikasgassen vrij tijdens de bouw en ontmanteling van de kerncentrales, bij winning en transport van uranium en het transport, de verwerking en opslag van het kernafval.
Is kernenergie nodig voor klimaatdoelen?
In 2018 werd in Nederland 15% van het totale elektriciteitsverbruik klimaatneutraal opgewekt. In 2030 moet dit 70% zijn en in 2050 95%. Er is dus aanvullende capaciteit nodig. Kernenergie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het (bijna volledig) klimaatneutraal maken van de elektriciteitsproductie.
Wat doet Frankrijk met kernafval?
Ondergrondse opslag van radioactief afval in een voormalige zoutmijn in Asse, Duitsland. In Frankrijk en België wordt onderzoek gedaan naar opslag van kernafval in klei. Het Frans/Belgische concept berust op het principe dat natuurlijke kleiformaties de radioactieve materialen zullen tegenhouden.
Waar slaat Frankrijk haar kernafval op?
Bij de kerncentrale Cruas in de Ardeche is een radioactieve modderstroom in het milieu terecht gekomen. En bij Flamanville aan de Franse westkust is de opslag zo slecht geregeld dat het kernafval gewoon in het water ligt.”