Inhoudsopgave
Hoe lang duurt een Moessonperiode in het zuidwesten van India?
De hevige zuid-west moesson duurt van juni tot en met september. De regenval langs de westkust van het schiereiland neemt in deze periode af naarmate deze moesson over het Deccan-plateau naar het oosten toe wegtrekt. De noord-oost moesson is beduidend korter en treft met name de oostkust.
Waar komt de moesson voor?
De bekendste moesson is de regentijd in India en omstreken. Tot begin juni is het noorden van India droog. In juni, juli en augustus valt er net zoveel regen als in een jaar in Nederland. Daarna blijft het droog tot in juni de volgende moesson aanbreekt.
Hoeveel regen valt er in India?
Per jaar valt hier gemiddeld maar liefst 11.440 millimeter neerslag, waarvan de maanden juni en juli met ruim 2800 mm per maand veruit het natste zijn. Dat is per dag bijna honderd millimeter regen, nog meer dan wat er in Nederland in de natste maanden per maand valt!
Hoelang duurt de regentijd in India?
India heeft drie klimaatseizoenen: Winter, met aangename temperaturen en zo goed als geen neerslag, van eind november tot maart. Zomer, met een droge of vochtige hitte afhankelijk van de regio, van april tot mid juni maar ook oktober en november. Moesson, het regenseizoen, van juni tot september.
Welk deel van India heeft het minste verschil tussen zomer en wintertemperatuur het zuiden of het noorden?
De winter begint in het noorden in november en begint eind december in het zuiden. De winters op het Indische schiereiland hebben milde tot warme dagen en koele nachten. Verder naar het noorden zijn de temperaturen lager.
Hoe ontstaat natte moesson?
De regentijd/natte moesson is een seizoensgerelateerde verschuiving in weerpatronen, waardoor warme, vochtige lucht van zee boven het land komt, waardoor langdurig veel regen ontstaat. De zomermoesson/regentijd begint meestal in mei en juni afhankelijk van het land, met wijdverbreide stortregens.