Inhoudsopgave
- 1 Wat is de gezondheidskloof?
- 2 Wat is sociale gradient?
- 3 Welke gezondheidsverschillen zijn er in Nederland?
- 4 Wat doet armoede met je gezondheid?
- 5 Is er sprake van gezondheidsverschillen tussen bevolkingsgroepen?
- 6 Welke gezondheidsverschillen zijn er in de samenleving?
- 7 Hoe probeert de overheid de sociale ongelijkheid te beperken?
Wat is de gezondheidskloof?
Gezondheidsongelijkheid verwijst naar de ongelijke verdeling van gezondheid volgens de sociaaleconomische status van mensen. Er bestaat een gezondheidskloof tussen mensen die zich aan het gunstige uiteinde van de sociale hiërarchie bevinden en zij die aan het ongunstige uiteinde staan.
Sociale gradiënt of de sociaaleconomische gradiënt in gezondheid. Gezondheidsverschillen worden vaak waargenomen langs een sociale gradiënt, wat een ‘stapsgewijze of lineaire afname in volksgezondheid dat gaat gepaard met een afnemende sociale positie ”(Marmot 2004).
Welke gezondheidsverschillen zijn er in Nederland?
Sociaaleconomische status en gezondheid SEGV zijn over de hele wereld aangetoond. In Nederland leven mensen met basisonderwijs of vmbo gemiddeld 6 jaar korter en zelfs 15 jaar in minder goed ervaren gezondheid dan mensen met hbo of een universitaire opleiding.
Wat is een sociaal economische status?
De sociaaleconomische status (SES) staat voor de positie van mensen op de maatschappelijke ladder. Die positie ontstaat uit een combinatie van (1) materiële omstandigheden; (2) vaardigheden, capaciteiten en kennis; en (3) het sociale netwerk en de status en macht van mensen in dat netwerk.
Hoe sociale ongelijkheid aanpakken?
We zetten enkele werkzame elementen, waar onderzoekers het over eens zijn, op een rij.
- Participatie.
- Doelgroepspecifieke aanpak.
- Communicatie op maat.
- Determinanten beïnvloeden.
- Deskundige intermediairs en intersectorale samenwerking.
Wat doet armoede met je gezondheid?
Volwassenen die leven met geldzorgen, schulden of armoede hebben vaak te maken met chronische stress, ongezonde leefstijl, chronische ziekte als diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten, maar ook psychsociale problemen of opvoedproblematiek kan een gevolg zijn.
Is er sprake van gezondheidsverschillen tussen bevolkingsgroepen?
Er zijn aantoonbare gezondheidsverschillen tussen bevolkingsgroepen. Uit epidemiologisch onderzoek blijkt dat die voor een belangrijk deel verklaard kunnen worden door leefstijlverschillen (Mackenbach 2010; Williams 1995). Daarom is er in Nederland veel belangstelling voor het bevorderen van een gezonde leefstijl.
Welke gezondheidsverschillen zijn er in de samenleving?
Gezondheidsverschillen zijn verschillen tussen groepen mensen in de Nederlandse samenleving qua levensverwachting, aantal gezonde jaren en ervaren gezondheid. Er zijn veel factoren van invloed op deze gezondheidsverschillen. Een van die factoren is sociaaleconomische status.
Hoe meet je sociaaleconomische status?
Iemands positie in deze rangschikking wordt sociaal-economische status (SES) genoemd. Er zijn drie indicatoren die vaak worden gebruikt om SES te meten, namelijk het opleidingsniveau, het inkomensniveau en het beroepsniveau.
Wat zijn sociaal economische problemen?
Deze groep (28%) kenmerkt zich door tijdelijke banen, lage inkomens, moeilijke relaties, weinig sociale zekerheid en/of het ontbreken van een politieke stem, met een verhoogd risico op armoede, schulden en bestaansonzekerheid.
Belastingmaatregelen. Bij kleinere verschillen in bruto lonen is minder reparatie via de belastingen nodig en kan het belastingsysteem eenvoudiger worden. De tussenoplossing is dus ook het verhogen van de sociale uitgaven: inkomensregelingen en toeslagen voor de laagste inkomen.