Inhoudsopgave
Hoe maak je een xylofoon?
Het instrument bestaat uit een aantal in lengte aflopende latten, die op een houten drager liggen. Je bespeelt het met een kloppertje. Met vier latjes maak je het raamwerk, waar de klank-latjes op rusten. De zijkanten ongeveer 12 centimeter, de lange kanten ongeveer 40 centimeter.
Hoe maak je zelf een trommel?
Maak twee trommelstokjes. Verfrommel een stuk zijdepapier en steek de prop op het uiteinde van een potlood. Wikkel afplakband of isolatietape om de prop zijdepapier om hem vast te maken aan het potlood. Herhaal deze methode bij het andere potlood.
Hoe maak je zelf een panfluit?
Om een panfluit zelf te maken, heb je een aantal buisjes nodig. Je kunt hiervoor buisjes van bamboe gebruiken, maar stukken pvc-buis werken ook prima. Denk maar aan pvc-buizen die door de elektricien worden gebruikt om de draden in te doen. Om de buisjes aan elkaar te binden is touw handig, en een paar stokjes.
Hoe maak je zelf muziekinstrument?
Van wc-rolletjes, elastiekjes en een schoenendoos Je kunt zelf heel gemakkelijk muziekinstrumenten maken van restmateriaal. Een leeg yoghurtbakje wordt een trommel. Een kapotte ballon wordt het vel over de trommel. Wc-kokers maak je aan een kant dicht en dan kun je ze vullen met bonen.
Hoe maak je zelf een blaasinstrument?
Met een ballon, een buis en een tuinslang kun je heel makkelijk je eigen blaasinstrument maken! Deze keer maken we een blaasinstrument. Daarvoor heb je nodig: een buis, ballonnetjes, een schaar, elastiekjes en een tuinslang. Voorbeelden van blaasinstrumenten zijn de blokfluit, de saxofoon en toeters.
Hoe stem je een xylofoon?
Bij juiste stemming van de a klinkt deze als de stemtoon (tegenwoordig 440 hertz of in het geval van bijvoorbeeld de moderne xylofoon en marimba 442 hertz). Deze toon wordt (buiten een orkestsituatie) meestal van een stemvork betrokken. In een orkest wordt de stemtoon doorgaans geleverd door de hobo.
Waar wordt een trommel van gemaakt?
Trommels bestaan doorgaans uit een ketel met een gespannen vel (membraan) over de boven- en soms ook onderkant. Het geluid wordt gecreëerd door op het membraan te slaan. Dit gebeurt met stokken of met handen. Vandaar de term slaginstrumenten.
Hoe maak je een panfluit van rietjes?
Een panfluit maken
- Pak 7 rietjes en leg ze naast elkaar. Met het eerste rietje hoef je niks mee te doen.
- Leg de panfluitrietjes in de vorm van een panfluit.
- Leg je tussenstukjes ook van groot naar klein.
- Bind een stevig stuk plakband om alle rietjes en tussenstukjes.
- Je hebt een panfluit gemaakt!
Hoe werkt de panfluit?
Een panfluit wordt bespeeld door lucht over de buis tegen de rand te blazen. Iedere buis levert zo zijn eigen toon. Door de panfluit te kantelen kan de fluitist de toon met enige oefening wat laten zakken. Het bereik is afhankelijk van het aantal pijpjes en kan variëren van een octaaf tot ongeveer drie octaven.
Welke instrumenten kun je zelf maken?
Tamboerijn. Met twee papieren bordjes aan elkaar geplakt en daartussen aangevuld met rijst of macaroni heb je een prima muziekinstrument om flink mee te schudden. Ook leuk om een bordje “open” te laten en af te plakken met doorzichtig folie zodat de kralen of rijst nog te zien zijn.
Hoe maakt een blaasinstrument geluid?
Een blaasinstrument is een muziekinstrument waarmee geluid voortgebracht wordt door lucht te blazen in of over het instrument. De toon ontstaat doordat de lucht die geblazen wordt in of over het mondstuk aan het ene uiteinde van een resonator, meestal een klankbuis, de luchtkolom in de resonator in trilling brengt.
Hoe maak je met een blaasinstrument een lage toon?
Tegenwoordig heeft een koperen blaasinstrument drie of vier ventielen. Door het indrukken van een ventiel wordt een buis ingeschakeld en vervolgens wordt de toon lager. Het ventielsysteem is eigenlijk een logisch vervolg op de zeven buizen van de althoorn. Elk ventiel schakelt een extra stukje buis in.