Inhoudsopgave
Hoe Socialiseer je een zwerfkat?
Een uitdaging Het socialiseren vindt plaats bij vrijwilligers thuis en in het begin verblijven de katjes in een ruime kooi met een doosje om in te slapen, wat speeltjes, een krabpaal en een kattenbak. Zo kunnen ze rustig wennen aan geluiden, geuren en andere indrukken die bij een huiselijk bestaan horen.
Wat te doen met zieke zwerfkat?
Ziet u een zwerfkat en wilt u (of kunt u) zich niet over het dier ontfermen, neem dan a.u.b zo snel mogelijk contact op met het dierenasiel, dierenambulance of een dierenarts voor advies. Vooral wanneer een dier ziek is, schakel hulp in.
Hoe zorg je ervoor dat je kat je vertrouwd?
Let op tekenen dat je kat klaar is voor contact.
- In je buurt blijven als ze klaar is met eten, in plaats van weg te rennen om zich te verstoppen.
- Een paar stappen naar je toe zetten.
- In je buurt zitten en zich wassen (wat laat zien dat ze ontspannen is)
- Met haar rug naar je toe zitten (wat laat zien dat ze je vertrouwt)
Beloon je kat voor goed gedrag en geef geen beloningen voor slecht gedrag….Geef je kat aandacht en verzorging.
- Voer je kat regelmatig. Wanneer je je kat voert, praat dan tegen hem en zeg dingen als `goed zo lieve kat` of ` de lieve kat heeft honger!`.
- Geef hem water.
- Geef hem krabpalen, zitplekken en meer.
Kan je een wilde kat tam maken?
In tegenstelling tot een verwilderde huiskat is het niet mogelijk om een echte wilde kat te ’temmen’ – los van het feit dat wilde dieren om verschillende redenen niet geschikt zijn als huisdier. Bovendien worden wilde katten wettelijk beschermd: het houden van zo’n dier zou strafbaar zijn.
Kan je een zwerfkat tam maken?
Hoe jonger een zwerfkat, hoe groter de kans dat hij nog kan worden getemd. In het geval van dieren die al lang als zwerfkatten leven is het echter praktisch onmogelijk om ze te laten wennen aan mensen: als ze de belangrijke fase van socialisatie in vrijheid hebben doorgebracht, vormen deze ervaringen ze voor het leven.
Kan je zwerfkatten aaien?
“Er zijn zoveel verschillende infecties die je op kunt lopen door evenzoveel verschillende zwerfdieren. Van honden, katten en vleermuizen tot wasberen en vossen. Ieder beest draagt in zijn bek verschillende bacteriën en virussen die voor een infectie kunnen zorgen. Wees niet bang, maar wel alert.
Wat moet ik doen met een aangelopen kat?
U moet onder andere contact op nemen met de Burgemeester, in praktijk het asiel of de dierenopvang die door de gemeente is aangewezen, om melding te maken van de vermissing van het dier. Andere instanties waar u de vermissing kunt melden zijn de politie, de dierenambulance en Amivedi.
Wat te doen met een wilde kat?
Vangen, sterilisatie/castratie en terugzetten (TNR-methode: trap-neuter-return) is de enige efficiënte en diervriendelijke oplossing om het probleem van zwerfkatten aan te pakken.
Hoe weet je of je kat je vertrouwd?
Je kat vertrouwt je ‘blindelings’ Met hun ogen kunnen de viervoeters zelfs in het schemerlicht gevaren herkennen. Ze sluiten hun ogen alleen om te slapen of als ze zich veilig voelen. Langzaam, maar nadrukkelijk knipperen met de ogen in jouw richting mag je daarom als teken van genegenheid en vertrouwen opvatten.
Hoe weet je of je kat je vertrouwt?
Hij drukt zijn harige kopje tegen je aan en zijn wangetjes wrijven langs je heen, waardoor hij zijn geur op jou achterlaat. Hij laat jou weten dat hij je leuk vindt en dat je van hem bent! Wanneer je kat op zijn rug gaat liggen en zijn buikje blootstelt aan jou, is dat een teken dat hij je vertrouwt.