Hoe weet je of je teruglevert?

Hoe weet je of je teruglevert?

U moet zich hiervoor wel aanmelden via www.energieleveren.nl. Met een slimme meter is het gemakkelijk om bij te houden hoeveel energie u zelf opwekt. Op een digitale (slimme) meter wordt de teruglevering apart weergegeven. U ziet dus precies hoeveel energie u verbruikt, maar ook hoeveel energie u opwekt.

Is het slim om een slimme meter te nemen?

Met alleen de slimme meter bespaar je nog geen energie. Maar door het maandelijkse verbruiks- en kostenoverzicht van de energieleverancier hou je je verbruik wel bij. Je kunt makkelijker en sneller controleren of je verbruik niet onverwachts omhoog gaat.

Waarom kan ik niet terugleveren?

Vaak meer dan op dat moment in huis wordt verbruikt. De niet-verbruikte stroom wordt teruggeleverd aan het energienet. Als er relatief veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot zogenoemde ‘files’ op het elektriciteitsnet. Het kan dan voorkomen dat zonnepalen tijdelijk geen energie kunnen terugleveren.

Wat gebeurt er met overtollige energie?

Consumenten kunnen de overtollige elektriciteit opslaan in een accu, bijvoorbeeld in een elektrische auto. Er zijn ook losse accu’s te koop voor in huis, daarmee kun je de stroom op een minder zonnig moment inzetten. Die thuisaccu’s zijn (nog) wel behoorlijk prijzig.

Hoe weet ik of mijn zonnepanelen zijn aangemeld?

Om te controleren of uw zonnepanelen zijn aangemeld kunt u contact opnemen met uw leverancier. U kunt na uw aanmelding altijd weer inloggen op energieleveren.nl om uw gegevens in te zien. Heeft u geen inloggegevens? Neem dan contact op met de onze klantenservice.

Hoe zie je teruglevering op slimme meter?

Op een oude meter wordt dit automatisch teruggedraaid, waardoor u geen nauwkeurig overzicht hebt. De slimme meter heeft vier telwerken. Twee voor de afname van energie (een piek en een dal) en twee voor de teruglevering (een piek en een dal). Door dit telwerk kunt u exact zien wat en wanneer u teruglevert aan het net.

Is het verstandig om een slimme meter te laten plaatsen?

Het heeft zo z’n voordelen Een slimme meter geeft u onder andere beter inzicht in uw energieverbruik en het besparen van energie. Om de 2 maanden ontvangt u namelijk een verbruiks- en kostenoverzicht. Uw meterstanden hoeft u ook niet meer door te geven. Dit gebeurt automatisch.

Kan je terugleveren zonder slimme meter?

Bij zonnepanelen is een slimme meter niet verplicht. Het is alleen wel een vereiste dat u een meter heeft die kan terugtellen, zodat ook het terugleveren van stroom geregistreerd wordt. Dit kan met een slimme meter. Een digitale meter kan, zoals eerder aangegeven, de geleverde energie niet meten.

Kan ik altijd stroom terugleveren?

Met de komst van onder andere zonnepanelen is dit tweerichtingsverkeer geworden. Het Nederlandse elektriciteitsnet is hier oorspronkelijk niet voor ontworpen. Dit leidt soms tot spanningsproblemen op het energienet. Het terugleveren van stroom is dan niet altijd mogelijk.

Kun je altijd stroom terugleveren?

Een slimme meter kan dat altijd. Hebt u nu nog een oude analoge meter (Ferraris-meter)? Dan controleert de netbeheerder of deze automatisch terugdraait wanneer u elektriciteit levert aan het net. Wat u levert wordt dus in de meter afgetrokken van wat u verbruikt.

Wat doen met overtollige elektriciteit?

De stroom die je verbruikt op het moment dat je die niet opwekt, moet je bij je energieleverancier aankopen. De stroom die je opwekt en niet meteen verbruikt, kan je dan weer verkopen aan je energieleverancier.

Wat gebeurt er met overtollige elektriciteit op het net?

Sinds 1 januari 2021 kunnen alle eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter een terugleveringscontract afsluiten met hun elektriciteitsleverancier. Zo kunnen ze een terugleveringsvergoeding ontvangen voor de elektriciteit die ze produceren maar niet onmiddellijk zelf verbruiken (en dus in het net injecteren).