Inhoudsopgave
- 1 Hoe kan je de diastolische druk bepalen?
- 2 Waarom 2x achter elkaar bloeddruk meten?
- 3 Is bloeddruk meten een risicovolle handeling?
- 4 Hoe laag mag je onderdruk zijn?
- 5 Hoe vaak achter elkaar mag je bloeddruk meten?
- 6 Wat is de diastolische bloeddruk?
- 7 Wat is de hoogste bloeddrukwaarde voor patiënten met diabetes?
- 8 Hoe kan ik je bloeddruk meten?
Hoe kan je de diastolische druk bepalen?
De diastolische bloeddruk, ook wel onderdruk genoemd, wordt gemeten als het hart zich ontspant. Dit gebeurt na de systole. Het hart vult zich weer en is even rustig.
Waarom 2x achter elkaar bloeddruk meten?
Dit gebeurt bij voorkeur door een apparaat dat gelijktijdig beide armen kan meten. Dit heeft te maken met het genoemde volgorde-effect waarbij bij herhaalde metingen de tweede of derde meting vaak iets lager uitvalt dan de eerste.
Hoe kun je zelf je bloeddruk meten zonder meter?
- Meet de bloeddruk terwijl je in een stoel zit.
- Ga rechtop zitten met je rug tegen de leuning.
- Zet beide voeten naast elkaar op de grond.
- Leg de arm waaraan je meet ontspannen op de leuning van de stoel of op tafel.
Is bloeddruk meten een risicovolle handeling?
Het meten van bloeddruk is een zogenoemde voorbehouden risicovolle handeling. Daarom ben je verplicht je iedere twee jaar te bekwamen in deze handeling.
Hoe laag mag je onderdruk zijn?
Een normale onderuk ligt tussen de 65 mmHg – 85 mmHg. Alles daaronder is dus aan de lage kant. Er zijn mensen die hele lagen onderdrukken hebben (onder de 50 mmHg komt voor, echter wel vrij zeldzaam). Bovendien is een te lage onderdruk veel minder gevaarlijk dan een hoge bovendruk.
Wat te doen als onderdruk te hoog is?
Met iedere dag 3 gram zout minder kun je bij een hoge bloeddruk gemiddeld de bovendruk met 3,6-5,6 mmHg laten dalen en de onderdruk met 1,9-3,2 mmHg. Gemiddeld eten we in Nederland 9 gram zout per persoon per dag. Hier is dus wel wat winst te halen.
Hoe vaak achter elkaar mag je bloeddruk meten?
Om inzicht te krijgen in uw bloeddruk wordt aangeraden om, tijdens een periode van 7 dagen achtereen, een tweetal metingen in de ochtend en een tweetal metingen in de avond direct achter elkaar te doen.
Wat is de diastolische bloeddruk?
Een hoge diastolische bloeddruk is een getal van 90 mmHg of hoger, en bij mensen die risico lopen op een hoge diastolische bloeddruk is het een getal tussen de 80 en 89 mmHg. Een gezonde diastolische bloeddruk ligt tussen de 70 en 80 mmHg, al kan hij nog lager zijn als je jong bent of veel sport.
Kan een diastolische bloeddruk niet boven de 70 mmHg komen?
Hoewel je diastolische bloeddruk niet te hoog mag zijn, blijkt uit recent onderzoek dat een bloeddruk van lager dan 70mmHg het risico op een hartaanval of beroerte ook kan verhogen, omdat de vitale organen dan niet voldoende bloed krijgen. De bloeddruk mag zeker niet onder de 60 mmHg komen.
Wat is de hoogste bloeddrukwaarde voor patiënten met diabetes?
Indien het verschil ≥ 10 mm Hg bedraagt, wordt de hoogste bloeddrukwaarde gebruikt. Bij patiënten op hoge leeftijd, met diabetes of met orthostatische klachten wordt aanbevolen om ook de bloeddruk te meten na 5 minuten liggend, na 1 en 3 minuten staan. Een verschil in systolische bloeddruk van meer dan 20 mm Hg wijst op orthostatische intolerantie.
Hoe kan ik je bloeddruk meten?
Je bloeddruk meten kan handmatig of automatisch. Voor thuisgebruik wordt vaak een goede volautomatische, digitale bloeddrukmeter aangeraden. Hiermee worden fouten door de uitvoerder van de meting goeddeels vermeden. Je hoeft niet altijd een afspraak te maken met je huisarts om je bloeddruk te controleren; je kunt thuis je eigen bloeddruk monitoren.