Hoe onderzoeken ze baarmoederhalskanker?

Hoe onderzoeken ze baarmoederhalskanker?

Om de diagnose te kunnen stellen worden 3 onderzoeken gedaan: een uitstrijkje, inwendig onderzoek en een colposcopie. Bij een uitstrijkje worden cellen afgenomen van het slijmvlies op de grens van de baarmoederhals en de baarmoedermond. U moet daarvoor op een onderzoekbank liggen.

Hoe onderzoeken ze een uitstrijkje?

Hoe verloopt een uitstrijkje? De arts opent met een speculum (spreider/eendenbek) de vagina en de baarmoederhals. De arts strijkt met een borsteltje wat oppervlakkige cellen van de baarmoederhals af. Deze cellen worden microscopisch door de patholoog in het laboratorium onderzocht.

Hoe wordt HPV aangetoond?

Het uitstrijkje wordt eerst getest op aanwezigheid van een aantal typen HPV, dit is het humane papillomavirus. Wanneer bepaalde HPV-types aanwezig zijn, de zogenaamde hoog-risico HPV (hr-HPV) types, wordt hetzelfde uitstrijkje getest op afwijkende cellen.

Welke leeftijd Baarmoederhalskankeronderzoek?

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het maken van een uitstrijkje bij de huisarts. Eerst wordt uw uitstrijkje alleen getest op het HPV. HPV is het virus dat een klein risico op baarmoederhalskanker geeft.

Wat is Cervixcytologie?

Bij cytologisch onderzoek wordt naar veranderingen in de cellen gekeken. Dit gebeurt door de cellen op een glaasje te brengen, te kleuren en vervolgens systematisch alle cellen op het glaasje te bekijken.

Wat is een afwijkend uitstrijkje?

De baarmoederhalscellen zien er bij een afwijkend uitstrijkje anders uit dan normaal. Meestal gaat het om cellen die niet kwaadaardig zijn, maar die op lange termijn wel kwaadaardig zouden kunnen worden. De uitslag van dit onderzoek wordt pap genoemd en is ingedeeld in vijf groepen. Bij iedere groep hoort een advies.

Hoe weet je of je HPV virus hebt?

De enige manier waarop je verder kunt weten dat je HPV hebt als het virus is ontdekt door het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Of als je via je huisarts een uitstrijkje krijgt, omdat je klachten heb die baarmoederhalskanker kunnen zijn.

Wat gebeurt er als het uitstrijkje Hrhpv positief is?

Er is wel HPV humaan papillomavirus gevonden. Meestal ruimt het lichaam dit virus binnen 2 jaar zelf weer op. Als dit niet gebeurt, dan kunnen de cellen in uw baarmoederhals veranderen. Daarom is het belangrijk dat u over 6 maanden nog een keer een uitstrijkje laat maken om dit te laten controleren.

Hoe oud voor borstonderzoek?

Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere 2-3 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. U ontvangt een uitnodiging vanaf het jaar dat u 50 jaar wordt tot het jaar waarin u 76 jaar wordt.

Waarom na je 60ste geen uitstrijkje meer?

Een negatieve hrHPV-test geeft een langdurig lage kans op baarmoederhalskanker; daardoor hoeven hrHPV-negatieve vrouwen geen uitstrijkje meer te laten maken bij 45 en 55 jaar.

Wat zijn atypische Squameuze cellen?

ASCUS. ASCUS is een Engels letterwoord dat staat voor “Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance” (“atypische squameuze cellen van onbepaalde betekenis”), waarbij squameuze cellen platte cellen zijn zoals schalies.

Wat betekent pap 3a1?

Uitslag: lichte afwijking (PAP 2 of 3a1) We hebben afwijkende cellen gevonden. Deze cellen zijn geen kankercellen. Van iedere 100 vrouwen krijgen ongeveer 3 vrouwen deze uitslag. Vaak verdwijnen de afwijkende cellen vanzelf.