Inhoudsopgave
Waar geloven rechtse extremisten in?
Rechtsextremisten zouden meer genegen zijn om geweld goed te keuren. Sommige politicologen reserveren de term extreemrechts dus voor groepen die staat en samenleving totaal anders willen inrichten – elitair, hiërarchisch en autoritair – en daarbij geweld niet schuwen.
Wat houd extreem links in?
De term “extreemlinks” wordt meestal gebruikt voor groeperingen die bereid zijn om naast de verbale discussie ook fysiek geweld te gebruiken om hun linkse politieke idealen te verdedigen. Dit geweld kan gericht zijn tegen zowel personen als goederen.
Wat valt onder extremisme?
Extremisme is een vorm van radicalisme met een tot het uiterste doorgetrokken ideologie waarbij de bereidheid tot het sluiten van compromissen ontbreekt. Extremisme komt voor bij politieke en religieuze ideologieën.
Waar staat een rechtse partij voor?
In de 19de eeuw duidde rechts op conservatisme, een scherpe reactie tegen de moderne vrijheden en de industriële maatschappij, sterke klemtoon op organisch gegroeide sociale verbanden en machtsposities, respect voor autoriteit en aanvaarding van ongelijkheid.
Wat is rechts terrorisme?
Rechts-terrorisme Het accelerationisme is een rechts-extremistische ideologie die via diverse – voornamelijk besloten – socialemediaplatformen wordt verspreid. De aanhangers verheerlijken en rechtvaardigen terroristisch geweld om versneld een rassenoorlog te ontketenen.
Wat is het gevaar van radicalisering?
Radicalisering tast het vertrouwen in de samenleving aan en het heeft een negatief effect op het integratieproces. Het is een urgent probleem, daarom pleit onderzoeker Jolijn Broekhuizen voor vroegtijdig ingrijpen.
Welke rechtse partijen zijn er?
In Nederland Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) (centrumrechts zie artikel VVD) Partij voor de Vrijheid (PVV) Christen-Democratisch Appél (CDA) (centrumrechts) Forum voor Democratie (FVD)
Wat betekent terrorisme?
Terrorisme – Het uit ideologische motieven plegen van op mensenlevens gericht geweld, dan wel het aanrichten van maatschappij-ontwrichtende zaakschade, met als doel maatschappelijke ondermijning en destabilisatie te bewerkstelligen, de bevolking ernstige vrees aan te jagen of politieke besluitvorming te beïnvloeden.
Wat kunnen mensen zélf doen als ze denken dat iemand in hun omgeving radicaliseert?
Of over iemand die extreme ideeën uitdraagt? Dan kunt u contact opnemen met de vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs. De vertrouwensinspecteur kan u advies geven en ondersteunen. Bel met het meldpunt vertrouwensinspecteurs: 0900-1113111.