Inhoudsopgave
Hoe bereken je de Atoomstraal?
De atoomstraal van een atoom wordt daarom gedefinieerd als de helft van de afstand tussen de atoomkernen van twee aan elkaar gebonden gelijksoortige atomen. Zo is de atoomstraal van H de helft van de afstand tussen twee H-kernen in het H2-molecule.
Hoe lees je het periodiek systeem af?
Beschouw het periodiek systeem alsof het links bovenaan begint en eindigt aan het einde van de laatste rij, onderin en rechts. De tabel is van links naar rechts gestructureerd in volgorde van een toenemend atoomnummer. Het atoomnummer is het aantal protonen in een enkel atoom. Niet elke rij of kolom is volledig.
Wat zijn de periode van het periodiek systeem?
In totaal komen er in het periodiek systeem zeven perioden voor, die genummerd zijn van 1 tot en met 7. Het ligt in de lijn der verwachting dat binnenkort element 119 (ununennium) gesynthetiseerd wordt, en dat zal dan het eerste element in de achtste periode zijn.
Waar staat het atoomnummer in het periodiek systeem?
Het atoomnummer kan indien gewenst links onder het symbool van het element worden aangegeven, doorgaans in combinatie met het massagetal om een bepaalde isotoop aan te duiden, bijvoorbeeld: waterstof: 11H protium, 21H deuterium en 31H tritium en.
Hoe bereken je ionisatie energie?
Uit Efoton = hc/λ volgt: Hoe groter de energie hoe kleiner de golflengte. De ionisatie correspondeert dus met de kleinste golflengte.
Hoe verandert de atoomstraal binnen een periode?
In het periodiek systeem neemt deze afstand binnen een periode meestal naar rechts toe af, aangezien het aantal protonen in de kern toeneemt en daarmee de aantrekkingskracht op de elektronenwolk, terwijl de toename van de elektronen in dezelfde buitenste schil plaatsvindt.
Hoe zie je elektronen in periodiek systeem?
In de Binas kun je rechts onderin bij de elementen zien hoeveel elektronen er in de schil zitten. Als voorbeeld bekijken we fosfor. In de Binas kun je zien dat de elektronenconfiguratie 2,8,5 is. In de buitenste schil zitten dus vijf elektronen, 8-5=3 dus er moeten nog drie elektronen bij om er acht te krijgen.
Wat zijn atomaire deeltjes?
Atomen bestaan uit drie kleinere deeltjes, namelijk elektronen protonen en neutronen. In de kern van een atoom zitten neutronen, die neutraal geladen zijn, en protonen met een positieve lading. De protonen en neutronen zijn zwaarder, waardoor ze in het midden van het atoom blijven zitten.
Welke groepen zijn er in een periodiek systeem?
Verticaal in het Periodiek Systeem staan de groepen, ze zijn genummerd van 1 tot en met 18. De elementen in een groep hebben gelijkwaardige eigenschappen….groepen
- De elementen in groep 1 zijn de alkalimetalen.
- In groep 2 staan de aardalkalimetalen.
- In groep 17 staan de halogenen.
- In groep 18 staan de edelgassen.
Wat is de opbouw van het periodiek systeem?
De tabel bevat vier rechthoekige blokken: de s-, p-, d- en f-blokken. Over het algemeen zijn binnen één rij (periode) de elementen die aan de linkerkant staan, metalen, en die aan de rechterkant niet-metalen. De rijen van de tabel worden periodes genoemd, de kolommen heten groepen.
Waar staan de edelgassen in het periodiek systeem?
Sommige groepen hebben een naam, bijvoorbeeld in groep 17 zitten de halogenen en in groep 18 zitten de edelgassen. De perioden zijn de horizontale rijen, daar zijn er 7 van. Het nummer van de periode is hetzelfde als het aantal schillen dat een atoom gebruikt.
Hoe weet je het aantal neutronen?
Omdat het grootste deel van de atoommassa wordt bepaald door de protonen en neutronen, kun je door het aantal protonen (het atoomnummer) af te trekken van de atoommassa, het aantal neutronen van het atoom berekenen. Bijvoorbeeld: 11 (atoommassa) – 5 (aantal protonen) = 6 (aantal neutronen).