Inhoudsopgave
Hoe rangschik je breuken?
Is de teller groter dan de noemer, dan is deze breuk groter dan 1. 8/3 is hiervan een voorbeeld….In het voorbeeld vergelijken we 2 + 2/3 en 2 + 1/6, door de breuken om te zetten naar dezelfde noemer:
- 2/3 = (2×2)/(3×2) = 4/6.
- 1/6 = 1/6.
- 4/6 is groter dan 1/6.
- 2 + 4/6 is groter dan 2 + 1/6.
- 2 + 2/3 is groter dan 2 + 1/6.
Hoe zet je een breuken om naar een gemengd getal?
Om een onechte breuk om te rekenen naar een gemengd getal (met een breuk en een heel getal, zoals 2 3/4), deel je de teller door de noemer. Schrijf het gehele deel van het antwoord naast een breuk, met de rest in de teller en de oorspronkelijke noemer eronder — je hebt nu een gemengde breuk!
Hoe maak je een gemengd getal?
Om 1 1/2 om te zetten naar een gemengd getal vermenigvuldig je eerst het gehele getal 1 met de noemer 2, en tel je het product op bij teller. Plaats je antwoord boven de breukstreep. 1 * 2 = 2, en 2 + 1 = 3. 3 is je nieuwe teller en de breuk wordt 3/2.
Hoe kleiner de noemer Hoe?
Hoe kleiner de noemer, hoe groter de breuk. Hoe groter de teller, hoe groter de breuk. Hoe kleiner de teller, hoe kleiner de breuk. Hier geldt dezelfde regel als voor de stambreuken.
Hoe bereken je Plus breuken?
Bij het optellen van breuken moet je eerst zorgen dat de noemers gelijk zijn en tel je de tellers bij elkaar op. Als de noemers niet gelijk zijn moeten deze eerst gelijknamig gemaakt worden. Om breuken op te tellen is van belang dat deze gelijknamig zijn.
Wat is een gemengt getal?
Gemengd getal – Gemengd getal is een getal, samengesteld uit een geheel getal en een echte breuk, bijv. 2¾.
Wat is een gemengde breuk?
Een gemengde breuk is een getal dat bestaat uit een geheel getal en een echte breuk.
Hoe werkt een gemengde breuk?
Een gemengde breuk is een heel getal plus een breukgetal. Je kunt dit ook altijd opschrijven als één deelsom. Het antwoord van die deelsom moet gelijk zijn aan het hele getal plus een rest. Die rest is dan gelijk aan de teller van de oorspronkelijke (gemengde) breuk.
Wat is de kleinste breuk?
Als je twee breuken hebt die allebei een teller één hebben, dan is de breuk met de kleinste noemer het grootst. Je kunt je begrijpen door te denken aan een taart of pannenkoek of chocoladereep. Als je één reep in drie stukken snijdt, is elk stuk groter dan wanneer je diezelfde reep in vijf stukken snijdt.
Hoe bereken je een breuk in een breuk?
Als je van het eerste getal een breuk hebt gemaakt kun je de som uitrekenen. Dit kun je doen door de deelsom te veranderen in een keersom. Hiervoor moet je de getallen van de tweede breuk omdraaien. Daarna kun je de keersom uitrekenen door de denken aan de regel: teller x teller, noemer x noemer.