Wat moet je doen als je wordt aangehouden?

Wat moet je doen als je wordt aangehouden?

U krijgt een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Als de officier van justitie uw zaak niet aan de rechter voorlegt, heet dat seponeren. De politie en de officier van justitie bewaren de gegevens van uw zaak wel. Als u nog eens wordt aangehouden, kunnen deze gegevens erbij worden gehaald.

Wat moet de politie zeggen bij aanhouding?

Op dit moment in de zaak kan de politie geen inhoudelijke mededelingen doen. U kunt bij uw advocaat uw eerste vragen kwijt. Ook is het belangrijk om in dit stadium reeds een processtrategie te bepalen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om u op uw zwijgrecht te beroepen en geen verklaring af te leggen.

Hoe lang mag je verhoord worden?

De politie mag u maximaal 9 uur op het bureau vasthouden voor verhoor en ander onderzoek, zoals foto’s of vingerafdrukken maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden.

Wat gebeurt er als je wordt aangehouden?

Na de aanhouding wordt u overgebracht naar een politiebureau of cellencomplex waar u zult worden ingesloten, in afwachting van het politieverhoor. U wordt aldaar gefouilleerd om te kijken of u geen scherpe voorwerpen bij u heeft.

Wat mag politie niet doen?

Strenge regels rond bevoegdheid Zwaardere opsporingsbevoegdheden, zoals een telefoon tappen, iemand observeren of een woning doorzoeken (huiszoeking) mogen pas worden toegepast na toestemming van de officier van justitie of de rechter-commissaris.

Hoeveel dagen mag politie je vasthouden?

De politie mag u maximaal negen uur vasthouden voor bij voorlopige hechtenisfeiten en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit.

Wat noteert de politie?

De politie registreert allerlei gegevens om haar taken goed uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld telefoonnummers en meldingen. U kunt de politie vragen welke gegevens over u zijn vastgelegd. En aan wie de politie de gegevens verstrekt.

Wat zijn mijn rechten bij politiecontrole?

Controles mogen niet willekeurig of zomaar gebeuren. Je moet je identiteitskaart niet alleen tonen, ook afgeven. Als je je met geweld verzet tegen een identiteitscontrole, kan de politie je aanhouden.

Hoeveel tijd tussen aangifte en verhoor?

Als je verdacht wordt van een wat zwaarder strafbaar feit (bijvoorbeeld diefstal of vernieling) heeft de politie 9 uur de tijd (de tijd tussen 00.00 u en 09.00 u telt dan niet mee). Als het dan nog nodig is dat je langer vast blijft zitten, kan je in verzekering worden gesteld.

Waarom stuurt de politie een brief?

Wanneer u wordt verdacht van een strafbaar feit, kunt u per post een schriftelijke oproep ontvangen om door de politie als verdachte te worden gehoord. U wordt dan uitgenodigd voor verhoor. Voorafgaande aan het verhoor wordt uw identiteit door de politie vastgesteld en zal de politie uw vingerafdrukken nemen.

Hoe ziet een politiecel eruit?

Een politiecel heeft muren waar je niet, zoals je vaak in Amerikaanse films ziet, op kunt schrijven. Er is een microfoon waar je op kunt drukken. De lokale meldkamer op het politiebureau kan je dan te woord staan, bijvoorbeeld om te vragen of je met je ouders of advocaat mag bellen.

Wat zijn mijn rechten politie?

U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.