Wat veroorzaakt spiertrekkingen?

Wat veroorzaakt spiertrekkingen?

Spiertrekkingen zijn vaak onschuldig, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van een neurologische aandoening. Een trillend ooglid is de meest bekende spiertrekking, maar ze komen ook voor in benen en armen. Bekende oorzaken zijn onder andere vermoeidheid, stress en cafeïne.

Waarom trillende spieren?

Trillende spieren betekenen vaak dat je net iets te veel belasting op je spieren legt. Soms kan het helpen om wat snelle suikers te eten en zo je glycogeenvoorraad aan te vullen. In andere gevallen kun je beter een momentje rust nemen om je spieren weer onder controle te krijgen. Voedingsschema op maat.

Kan een tekort aan mineralen leiden tot trillende spieren?

Een tekort aan bepaalde mineralen kan namelijk ook tot trillende spieren leiden. Eén van die mineralen is natrium, ook wel bekend als het belangrijkste bestanddeel van zout. Je moet zeker niet te veel zout eten, maar natuurlijk heeft natrium wel degelijk een belangrijke functie in het lichaam.

Waarom trillende spieren door zoutgebrek?

Trillende spieren door zoutgebrek. In sommige gevallen trillen je spieren niet door belasting, maar door je voedingspatroon. Een tekort aan bepaalde mineralen kan namelijk ook tot trillende spieren leiden. Eén van die mineralen is natrium, ook wel bekend als het belangrijkste bestanddeel van zout.

Waarom trillen zonder aantoonbare oorzaak?

De klachten kunnen erger worden door stress en verminderen wanneer je je rustig houdt. Bij trillen, waarbij je spontane spiertrekkingen krijgt die niet te onderdrukken zijn, gaan je vingers, benen of andere lichaamsdelen spontaan beginnen trillen zonder aantoonbare oorzaak.

Spiertrekkingen veroorzaakt door stress en angst worden vaak een tic of zenuwtrek genoemd. Het kan zich voordoen in elke spier van het lichaam. Fasciculatie komt ook vaak voor tijdens een rustperiode na aanhoudende stress en deze wordt veroorzaakt door onbewust gespannen spieren.

Wat betekent trillende spieren?

“Spiertrillingen – ofwel ‘spiertremoren’ – komen vaak voor bij beginnende sporters óf gevorderde sporters die met enorm zware gewichten trainen. Als spieren onbekend zijn met een nieuwe beweging, dan worden je spiervezels ongecontroleerd opgerekt en samengetrokken.