Wat gebeurt er als een diabeet geen insuline krijgt?

Wat gebeurt er als een diabeet geen insuline krijgt?

Zonder insuline stijgt de suikerspiegel. Dat kan snel zeer hoog oplopen en kan dan vervelende gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor het hart. Verder is het ook niet aan te raden in verband met de lange termijn bijwerkingen: het kan schadelijk zijn voor de bloedvaten, de ogen, de benen en nog veel meer.

Waarom maken mensen met diabetes type 1 geen insuline meer aan?

Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernietigt. Daarom moet je met diabetes type 1 een paar keer per dag insuline inspuiten of een insulinepomp dragen.

Waarom ontstaat diabetes type 1?

Diabetes type 1 ontstaat doordat de alvleesklier geen insuline meer aanmaakt. De cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken worden namelijk vernietigd door het eigen immuunsysteem. Dat heet een auto-immuun reactie. Diabetes type 1 heet daarom ook wel een auto-immuunziekte. Bij mensen met diabetes type 1 kan glucose de cel dus niet in,

Wat is diabetes type 1?

Diabetes type 1 (suikerziekte) Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernietigt. Daarom moet je met diabetes type 1 een paar keer per dag insuline inspuiten of een insulinepomp dragen.

Wat zijn voedingsadviezen voor mensen met diabetes type 1?

Voedingsadviezen voor mensen met diabetes type 1 zijn gericht op het onder controle houden van de bloedsuiker en op het goed zorgen voor hart en bloedvaten, om zo de kans op complicaties te verkleinen. Verder is het belangrijk om voldoende te bewegen.

Kan je zomaar stoppen met insuline?

Bespreek met uw huisarts hoe u dat het beste kunt doen. Stop nooit zelf opeens met insuline spuiten. Het kan zijn dat u er pillen bij krijgt als u minder insuline gaat spuiten.

Hoe lang kun je zonder insuline?

Zonder insuline kun je niet leven. Zodra je koolhydraten eet, komt er bloedsuiker (glucose) in je bloed. Deze wordt met behulp van insuline vervoert naar je cellen zodat je kunt denken, praten, spelen, rennen. Zonder insuline komt er geen glucose in je cellen en kan je lichaam dus niet functioneren.

Wat zijn mogelijke gevolgen als je insuline te ondiep injecteert?

Als te ondiep wordt geprikt komt de insuline in de huid terecht. In beide gevallen kunnen harde plekken en bloedingen of pijn optreden met als uiteindelijk resultaat vetophopingen of verdwijnen van het onderhuidse vet (lipodystrofie).

Hoe bouw je insuline af?

4 maal daags insuline injecties Bij matige en strenge KHbeperking (KH < 50 gram/dag) zowel de langwerkende als de kortwerkende inuline halveren. Daarna de langwerkende als eerste verder helemaal afbouwen, zie schema 1 maal daags langwerkende insuline.

Hoe lang blijft insuline in je bloed?

Kortwerkende insulines werken binnen 10-30 minuten en werken 2 tot 8 uur lang. Middellangwerkende insulines binnen 1-2 uur, 16 tot 24 uur lang. Langwerkende insulines werken binnen 1-2 uur, 24 uur lang. U krijgt uitleg hoe u moet spuiten en hoe u kunt testen hoeveel suiker er in uw bloed zit.

Wat kun je doen om onderhuidse problemen door insuline injecties te voorkomen?

Tips tegen spuitplekken Gebruik bij elke injectie een nieuwe naald. Spuit elk spuittijdstip binnen een lichaamsdeel op een andere plek. Spuit bijvoorbeeld elke ochtend in het bovenbeen. Maar wel elke ochtend op een andere plek op het bovenbeen.

Hoe verhoogt insuline de bloedsuikerspiegel?

Insuline verlaagt de bloedsuikerspiegel (bloedglucose). Het lichaam maakt van bloedsuiker energie om van te leven. Insuline zorgt ervoor dat bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam. De alvleesklier maakt insuline aan en die komt terecht in het bloed, dat door het hele lichaam stroomt.

Wat is de plaats van een insuline injecteren?

De plaats van insuline injecteren is afhankelijk van de soort insuline en de dikte van de vetlaag. Kortwerkende insuline werkt het snelst als het onder de buikhuid wordt geïnjecteerd. Wanneer de insuline maar heel geleidelijk zijn werk moet doen, dus bij langwerkende insuline, is het beter om te injecteren in bil of been.

Hoe spuit je insuline in de huid?

Insuline spuit je in vlak onder de huid, in het onderhuidse vet. Dat heet ‘subcutaan’. Het komt dus niet rechtstreeks in het bloed, maar wordt geleidelijk opgenomen.