Hoe wordt je baps?
Opleidingen tot trouwambtenaar Als je wordt aangenomen bij een gemeente ben je van rechtswege een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) en dus een trouwambtenaar. En ook door de beëdiging van de rechtbank en benoeming door de gemeente kan je een ‘BABS voor 1 dag’ worden.
Hoe kun je mensen trouwen?
Dan zijn er in de meeste gemeenten 3 mogelijkheden:
- Een familielid of vriend(in) van het bruidspaar.
- Een trouwambtenaar uit een andere stad (bijvoorbeeld de stad waar jullie zelf wonen of vandaan komen, als jullie zelf in een andere gemeente trouwen, waar jullie verder geen band mee hebben.
- Een zelfstandig trouwambtenaar.
Wat verdien je als BABS?
Gemiddeld verdient een zelfstandig trouwambtenaar tussen de 500 en 1500 euro per ceremonie. Heb je er interesse in om zelfstandig trouwambtenaar te worden? Kijk dan of er binnenkort een cursus in jouw provincie is via deze link.
Wat is het verschil tussen de ambtenaar en de buitengewoon ambtenaar?
Het College maakt een onderscheid tussen de ‘gewone’ ambtenaar van de burgerlijke stand, die naast het voltrekken van huwelijken ook met andere taken is belast en de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, die alleen is belast met het voltrekken van huwelijken.
Waar heb je een BABS voor nodig?
Een BABS is een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand die wel werkt voor de gemeente, maar zich volledig focust op het voltrekken van huwelijken. Hierdoor hebben ze vaak wat meer tijd voor het personaliseren van jullie ceremonie dan een normale ‘ABS’.
Hoe vraag je een BABS?
Je kunt immers de keuze maken voor een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (afgekort tot BABS) of een trouwambtenaar die je via de gemeente kunt inhuren. Een gesprek met de trouwambtenaar van de gemeente zal ongeveer drie weken voor je huwelijk plaatsvinden.