Waarom pleegouders stoppen?

Waarom pleegouders stoppen?

Een deel van de pleegouders (18 procent) stopt vanwege ‘natuurlijk verloop’: er doen zich persoonlijke omstandigheden voor, zoals ziekte, een verhuizing of het bereiken van de pensioenleeftijd, waardoor iemand moet of wil stoppen.

Welke Pleegzorgorganisaties zijn er?

Belangrijke pleegzorgorganisaties

  • De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen is een landelijke organisatie die helpt pleegouders om het beste voor hun pleegkind te bereiken.
  • Pleegwijzer werkt voor Groningen en Drenthe en heeft als doelstelling het verbinden, ondersteunen en versterken van pleeggezinnen.

Hoe kom je in een pleeggezin?

Iedereen die pleegouder wil worden, wordt eerst gescreend. Daarna volgt een voorbereidingstraject en een zorgvuldige selectie. Alle pleegouders krijgen begeleiding van een pleegzorgbegeleider van de pleegzorgorganisatie. Soms is de pleegzorgbegeleider dezelfde persoon als de hulpverlener in je gezin.

Waar kun je terecht voor pleegzorg?

De meeste gezinnen krijgen eerst thuis hulp zodat het kind bij de ouders kan blijven wonen. Is de hulp thuis niet voldoende? Dan kan de keuze zijn om een kind aan te melden voor pleegzorg….Bij uithuisplaatsing zijn er meestal 3 plekken waar een kind terecht kan:

  • pleeggezin.
  • gezinshuis.
  • leefgroep.

Hoe wordt een gezinshuis gefinancierd?

Bij gezinshuizen die alles zelf doen, behoudt de aanbieder doorgaans vijf tot tien procent van het bedrag voor het verzorgen van de afspraken met het zorgkantoor. Je bent in loondienst bij een zorgaanbieder waarbij je salaris en dagvergoedingen voor het onderhoud van de kinderen ontvangt.

Wat is een Gezinsopname?

Bij een gezinsopname woon je niet thuis, je gaat met je gezin tijdelijk ergens anders wonen. In ons geval aan de andere kant van het land. De meeste gezinnen die gaan voor een gezinsopname zijn “multiprobleemgezinnen” die lastig te helpen zijn.