Wat voor contract heeft een uitzendkracht?

Wat voor contract heeft een uitzendkracht?

Als uitzendkracht heeft u een uitzendcontract met een uitzendbureau. Dit bureau leent u uit aan een ander bedrijf (de inlener). Meestal krijgt u een contract in fases. Of u voor een ‘gebonden’ uitzendbureau werkt, bepaalt wat uw rechten als uitzendkracht zijn.

Hoe lang mag een fase A contract duren?

fase A. De uitzendkracht doorloopt fase A in de eerste 78 gewerkte weken dat hij voor een uitzendbureau werkt. Elke (kalender)week waarin hij werkt – of dat nu één uur of veertig uur is – telt mee voor de telling van die 78 weken. Bij een onderbreking van meer dan zes maanden begint de telling opnieuw.

Wat verandert er voor uitzendkrachten?

Met de nieuwe regels heeft een uitzendkracht naast het basissalaris recht op extra vergoedingen. Denk bijvoorbeeld aan een thuiswerkvergoeding en eenmalige uitkeringen zoals een zorgbonus. Tot slot bouwt een uitzendkracht vanaf 2022 sneller pensioen op.

Wat is een contract zonder uitzendbeding?

De uitzendorganisatie heeft hierdoor géén verplichting om een uitzendkracht door te betalen, zoals dit wel bij een arbeidsovereenkomst zónder uitzendbeding het geval is. In het uitzendbeding staat dus opgenomen dat een uitzendovereenkomst van rechtswege eindigt op het moment dat de opdrachtgever de opdracht intrekt.

Hoe vaak fase A contract?

In fase A: Mag u een onbeperkt aantal uitzendovereenkomsten achter elkaar krijgen. Eindigt de uitzendovereenkomst automatisch als de opdrachtgever de inlening beëindigd. Heeft u alleen recht op loon over de gewerkte uren.

Wat betekent fase A contract?

Wanneer je net start als uitzendkracht krijg je een fase A uitzendovereenkomst. Je zit in fase A als je minder dan 78 weken voor dezelfde uitzendorganisatie hebt gewerkt. Elke week waarin je werkt, telt mee voor de opbouw van fase A. Het aantal uur dat je daarbij werkt is niet van belang.

Waarom Inlenersbeloning?

Voor opdrachtgevers in bepaalde sectoren kan het extra voordelig uitpakken om met uitzendkrachten te werken, omdat bepaalde componenten uit de cao van de inlener niet onder de inlenersbeloning vallen. Voorbeelden hiervan zijn: Eindejaarsuitkering. Vakantiedagen.

Heb je een opzegtermijn bij een uitzendbureau?

De wettelijke opzegtermijn bedraagt één maand, dus tussentijds opzeggen is niet mogelijk. Alleen als het uitzendbureau (tijdelijk) geen loon uitbetaalt aan de uitzendkracht, omdat er geen werk voorhanden is (loonuitsluiting), geldt voor de uitzendkracht geen opzegtermijn.