Wat is Vruchtgebruiklegaat?
Het is ook mogelijk het vruchtgebruik van een of meer specifieke goederen te legateren, bijvoorbeeld een woning. In de praktijk wordt een vruchtgebruiklegaat in het testament vaak gecombineerd met andere keuzemogelijkheden. Een vruchtgebruiktestament kan ook worden gebruikt in combinatie met een turboverdeling.
Wat met eigendom bij overlijden?
Indien de overledene kinderen had, erft u, bij het ontbreken van een testament, de gehele nalatenschap in vruchtgebruik. Wat de kinderen betreft, zij delen het gehele nalatenschap in “blote eigendom”. De kinderen erven de gehele nalatenschap in “blote eigendom”, elk voor een gelijk deel.
Wie is erfgenaam van een alleenstaande?
De wet bepaalt dat de erfenis van een alleenstaande zonder kinderen naar de ouders, broers en zussen gaat. Als je broer of zus al eerder is overleden, dan gaat dat deel over op hun kinderen. Dat kunnen neefjes en nichtjes zijn met wie je misschien weinig contact hebt.
Is Opvullegaat gunstig?
Een flexibel testament bevat een zogenaamd opvullegaat waarmee de erfenis zo kan worden verdeeld dat de kinderen bij het eerste overlijden minder erven, en de langstlevende ouder meer. Dit is heel gunstig omdat de langstlevende ouder een veel hogere vrijstelling heeft voor de erfbelasting dan de kinderen.
Wat is een Keuzetestament?
flexibel testament waarbij de langstlevende een keuze kan maken uit een paar mogelijkheden om de nalatenschap te verdelen; combinatietestament. Voorbeelden: Bij een keuzetestament kan de langstlevende kiezen op welke wijze de nalatenschap overgaat naar de erfgenamen (langstlevende en kinderen).
Is langstlevende testament nog nodig?
Vóór 1 januari 2003 was het voor gehuwden eigenlijk bijna altijd nodig om een testament te maken, tenminste, als je alles goed wilde regelen voor de langstlevende. Nu geldt het nieuwe erfrecht en is het niet altijd nodig om nog iets voor de partner te regelen.
Wie erft van alleenstaande man?
De wettelijke erfgenamen bij alleenstaanden Zonder testament gaat uw alleenstaande nalatenschap naar ouders, (half)broers of (half)zussen. Zijn ook die niet (meer) in beeld, dan kijkt het wettelijk erfrecht voor alleenstaande verder in uw familie, zoals neefjes en nichtjes, ooms en tantes, etc.
Wie erft van ongehuwde?
Indien u ongehuwd bent, geen geregistreerd partnerschap heeft en geen kinderen heeft, dan erven volgens de wet uw ouders en uw broers en zusters. Als u dit niet wenst, kunt u bij testament aangeven wie dan uw erfgenamen zijn. U bent geheel vrij om te bepalen wie uw erfgenamen zijn.