Hoe verdeel je ouderschapsverlof?

Hoe verdeel je ouderschapsverlof?

Verdeel het verlof in twee of drie delen: elke periode moet dan minstens één maand duren. Voorwaarde hiervoor is dat de werkgever hier geen bezwaar tegen heeft, bijvoorbeeld omdat het bedrijf of de organisatie waarin je werkt, wordt beïnvloed door jouw verlof.

Hoe werkt ouderschapsverlof 2022?

ouderschapsverlof vanaf augustus 2022 Medewerkers die ouderschapsverlof willen opnemen, krijgen vanaf 2 augustus 2022 de eerste 9 van de 26 weken ouderschapsverlof een uitkering van UWV. De verlofuitkering bedraagt 70% van het dagloon van de medewerker, en maximaal 70% van het maximumdagloon.

Wanneer moet je een ouderschapsverlof opnemen?

Ouderschapsverlof geeft je als ouder het recht om een bepaalde periode minder of niet te werken. Je moet het verlof beginnen opnemen voor de twaalfde verjaardag van je kind. Als je kinderen hebt met een fysieke of mentale handicap van minstens 66% moet je ouderschapsverlof starten voor ze 21 jaar geworden zijn.

Wat is het recht op ouderschapsverlof?

Het recht op ouderschapsverlof is vastgelegd in de Wet arbeid en zorg. De regeling geldt voor zowel mannen als vrouwen. Zij kunnen ouderschapsverlof opnemen totdat hun kind 8 jaar wordt. Dat kan een eigen kind zijn, maar ook een adoptiekind, pleegkind of stiefkind.

Wanneer kun je bezwaar maken voor ouderschapsverlof op te nemen?

Als werkgever ben je verplicht om je werknemers toe te staan ouderschapsverlof op te nemen. Wel kun je bezwaar maken als een werknemer kiest voor een andere verdeling van verlofuren dan de gebruikelijke 50/50-verdeling. Dit kan alleen in het geval van een zwaarwegend bedrijfsbelang.

Waarom is ouderschapsverlof onbetaald?

Ouderschapsverlof is in principe onbetaald. Je hoeft je werknemers tijdens hun verlof alleen te betalen voor de uren die ze werken. Een uitzondering kan zijn dat de eventuele verplichte cao voor jouw bedrijf mogelijk andere afspraken bevat over het salaris tijdens ouderschapsverlof.