Is een overeenkomst nietig in de wet?
Een overeenkomst is nietig in een aantal in de wet omschreven gevallen. Allereerst is een overeenkomst nietig wanneer de inhoud of de strekking in strijd is met de goede zeden of de openbare orde. In feite is sprake van strijd met de geldende normen en waarden.
Wanneer is een overeenkomst vernietigbaar?
In de wet staat opgenomen wanneer een overeenkomst vernietigbaar is, namelijk als een overeenkomst tot stand gekomen is door bedreiging, bedrog, misbruik van omstandigheden of dwaling. Er is dan sprake van een wilsgebrek. Een vernietigbare overeenkomst is in principe geldig, maar deze overeenkomst kan vernietigd worden.
Hoe kan ik een overeenkomst beëindigen?
Het beëindigen van een overeenkomst: ontbinding, vernietiging en opzegging. Soms wil je van een overeenkomst af. Bijvoorbeeld omdat je wederpartij niet kan of wil voldoen aan zijn verplichtingen. Deze blog behandelt de drie mogelijkheden om een overeenkomst te beëindigen: opzegging, ontbinding en vernietiging.
Wat is een opzegging overeenkomst?
Opzegging overeenkomst. De opzegging zorgt er enkel voor dat de overeenkomst eindigt. Alhoewel men geneigd is op te zeggen bij ontevredenheid, zorgt opzegging niet voor de teruggave van uitgevoerde verbintenissen. Je krijgt met opzegging dus niet automatisch je geld terug.
Wat is de vernietigbaarheid van een overeenkomst?
Bedreiging, bedrog en misbruik van omstandigheden = vernietigbaarheid (artikel 3:44 Burgerlijk Wetboek). Komt een overeenkomst door bedreiging, bedrog of misbruik van omstandigheden tot stand dan is deze vernietigbaar. Men dient dan een beroep hierop te doen.
Kan de overeenkomst vernietigd worden?
Een geldige overeenkomst kan vernietigd worden Indien een overeenkomst vernietigbaar is, dan is de overeenkomst in beginsel geldig, maar kan een van de partijen een beroep doen op de vernietigbaarheid. Zolang er geen beroep op de vernietigbaarheid wordt gedaan, blijft de overeenkomst in stand. Vernietiging heeft terugwerkende kracht.