Hoe een proces-verbaal opstellen?
Schrijf gedetailleerd op wat je hebt waargenomen, maar vermijd moeilijk of ouderwets taalgebruik. Schrijf zoveel mogelijk op wat aangever, getuige, verdachte zelf verklaart in zijn eigen bewoordingen. Vat niet samen, gebruik geen andere woorden, gebruik wel eenvoudige en korte zinnen.
Hoe lang wachten op proces-verbaal?
Art. 62, 8ste lid van de Wegverkeerwet bepaalt dat, “te rekenen vanaf de datum van de vaststelling van de overtreding, binnen een termijn van 14 dagen een afschrift van het proces-verbaal zal toegezonden worden aan de vermoedelijke overtreder ervan.” Na de verzending kan het nog enkele dagen duren alvorens je het P.V.
Wat te doen bij proces-verbaal?
Na het opstellen van een proces-verbaal ontvang je van de politiedienst een attest van klachtneerlegging. Het dossiernummer, dat vermeld staat op de kopie van je verklaring en op het attest van klachtneerlegging, is een onontbeerlijk gegeven bij contact met het parket, verzekeringsmakelaar ed…
Wat als je een proces-verbaal krijgt?
Wat er met een proces-verbaal gebeurt, ligt aan het strafbare feit. Als er een overtreding gemaakt is (bijvoorbeeld: baldadigheid of op verboden terrein lopen, maar ook in het verkeer, zoals niet stoppen voor rood licht of te zonder verlichting rijden) kan de politie een bekeuring (dit is het proces-verbaal) schrijven.
Waarom klachtdelict?
Een uniek en ietwat vreemd soort strafbare feiten, zijn de zogenaamde klachtdelicten. Klachtdelicten zijn delicten die alleen vervolgd worden als daarom verzocht wordt in een zogenaamde ‘klacht’. Waar de meeste strafzaken zelfs zonder aangifte vervolgd kunnen worden, is dat bij klachtdelicten niet het geval.
Hoeveel tijd tussen PV en dagvaarding?
Periode tussen overtreding en dagvaarding In de periode tussen het begaan van de verkeersovertreding en het ontvangen van de dagvaarding kan heel wat tijd zitten (dit kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren).
Hoeveel tijd heeft politie om boete op te sturen?
Bij verkeersboetes geldt in principe een wettelijke termijn van vier maanden nadat de gedraging heeft plaatsgevonden. In de praktijk heb je de boete doorgaans met vier tot zes weken wel binnen, maar dat kan dus langer duren. Houd daar rekening mee.