Inhoudsopgave
Hoe gaat mediation in zijn werk?
Mediation is een bemiddelingsproces tussen twee partijen die worden begeleid door eenzelfde mediator. Deze mediator is onafhankelijk en dus onpartijdig. Mediation kan u helpen om een juridisch probleem op te lossen. Bijvoorbeeld bij een scheiding, een arbeidsconflict of een familieruzie.
Wie kiest mediator bij arbeidsconflict?
Gebruikelijk is daarbij dat de werkgever een drietal MfN-mediators voordraagt, waaruit de werknemer er één kiest. En andersom of een andere variant mag natuurlijk ook, als beide partijen het maar eens worden. Een opgedrongen mediator hoeft in ieder geval niemand na deze gerechtelijke uitspraak ooit nog te accepteren.
Hoe gaat een mediation gesprek?
Tijdens de mediationbijeenkomsten verzoekt de mediator beide partijen om zijn of haar kant van het conflict te vertellen. Aan het eind van iedere bijeenkomst vat de mediator de voortgang samen en maakt een afspraak voor een volgende bijeenkomst. Sommige mediators maken gespreksverslagen, maar dit is niet verplicht.
Hoe doe je een mediation gesprek?
Een mediation gesprek aangaan, doe je niet zomaar. Je komt er samen niet uit. Je begrijpt elkaar niet….De mediator vraagt zich daarbij af:
- gesprek: wil deze partij het gesprek met de ander aangaan?
- doel: wat is het doel van deze partij?
- inspanning: wil deze partij zich inspannen voor een mogelijke oplossing?
Kan werknemer mediation weigeren?
Ontbinding arbeidsovereenkomst Een recente uitspraak van de Rechtbank Oost-Brabant laat zien dat de weigering van een werknemer om in te stemmen met mediation, zelfs kan leiden tot een ontbinding van de arbeidsovereenkomst zonder toekenning van een billijke vergoeding.
Wat als werkgever mediation weigert?
Heeft een van de partijen mediation geweigerd, kan dit in de gerechtelijke procedure in zijn nadeel uitwerken. Zo gebeurt het geregeld dat als de werkgever hier niet aan heeft meegewerkt, de rechter het ontbindingsverzoek prematuur acht en daarom afwijst.
Wie bepaalt de mediator?
Verder voegt de werkgever hieraan toe dat zij bepaalt welke mediator wordt ingeschakeld, omdat zij ook de mediator betaalt. Oftewel: werkgever is van mening “wie betaalt, bepaalt”.