Inhoudsopgave
Wie kan vennoot zijn in een vof?
De samenwerkende eigenaren heten vennoten. Als vennoot kun je deelnemen in 1 of meerdere vof’s. Je kunt naast een vof ook eigenaar zijn van je eigen eenmanszaak of deelnemen in 1 of meerdere bv’s. Een vof heeft altijd 1 gemeenschappelijke bedrijfsnaam en gezamenlijke aansprakelijkheid.
Kan een vof procederen?
Een tegenvordering kan alleen worden ingesteld tegen de processuele wederpartij in het geding. Als een vof als eisende partij optreedt, betekent dat niet dat de vennoten ook mede-eiser zijn. En omgekeerd: als de vof is gedagvaard, kan niet worden aangenomen dat ook de vennoten van de vof zijn gedagvaard.
Wat is een vennootschap?
De vennootschap is een juridisch zelfstandige entiteit en drager van rechten en plichten. De vennootschap kan dus in rechte optreden. Bovendien genieten de vennootschappen met volkomen rechtspersoonlijkheid van een beperkte aansprakelijkheid. Enkel in deze vennootschappen kan de vennoot niet meer verliezen dan zijn inbreng.
Wat is een vennootschap rechtspersoonlijk?
Alle vennootschappen zijn rechtspersonen. Rechtspersoonlijkheid betekent dat de vennootschap in kwestie eigen rechten en plichten heeft. De vennootschap-rechtspersoon treedt dus als zelfstandige entiteit op in het rechtsverkeer (en kan vb. contracten sluiten).
Wat is de ontbinding van een vennootschap?
Ook wanneer een vennoot in een vennootschap onder firma (VOF) of een gewone commanditaire vennootschap overlijdt, is dit de aanleiding voor een ontbinding van rechtswege (tenzij dit werd uitgesloten in de statuten).
Wanneer wordt een vennootschap automatisch ontbonden?
De vennootschap wordt van rechtswege (automatisch) ontbonden door een bepaalde gebeurtenis die zich voordoet. Dit is onder meer het geval bij het verstrijken van de duur van de vennootschap. Een vennootschap die bijvoorbeeld maar voor vijf jaar is opgericht, zal na verloop van deze periode automatisch ontbonden worden.