Inhoudsopgave
Hoe claim je smartengeld?
Smartengeld berekenen vraagt om medische en juridische kennis….Factoren die meespelen bij berekenen smartengeld
- Aard en ernst van het letsel;
- de duur van het herstel;
- mate van de geleden pijn;
- lichamelijke beperkingen;
- blijvende littekens;
- leeftijd en geslacht.
Wat valt onder smartengeld?
Smartengeld is de vergoeding die u krijgt voor de immateriële schade die heeft opgelopen na een ongeval. Het is dus een vorm van schadevergoeding. Dit zijn niet (direct) zichtbare schade of niet concreet in geld waardeerbare schade. Hierdoor is het ook moeilijk om een bedrag aan smartengeld vast te stellen.
Hoeveel smartengeld bij blijvend letsel?
Naast materiële schade, hebben deze gevallen ook immateriële schade tot gevolg. Men kan bijvoorbeeld bang worden uit huis te gaan of de levensvreugde kan verminderd zijn. Over het algemeen vindt men de hoogte van het smartengeld in Nederland erg laag. Het hoogst toegekende bedrag aan smartengeld bedraagt € 200.000,–.
Hoe bereken je een morele schadevergoeding?
De hoogte van de morele schadevergoeding wordt namelijk berekend aan de hand van onder meer de volgende punten: De ernst van het ongeval: hoeveel impact heeft het ongeluk gehad op het slachtoffer. De ernst van het letsel: is het letsel van tijdelijke of blijvende aard. Zichtbare littekens en de invloed hiervan.
Hoe lang kan een letselschadezaak duren?
Er zijn dan verschillende onderzoeken nodig om uw schade vast te stellen. Deze onderzoeken kunnen in de regel pas plaatsvinden als er een medische eindsituatie is. Dit is meestal twee jaar na het ongeval het geval. De gemiddelde duur van een letselschadezaak ligt tussen de één en drie jaar.
Wat valt onder blijvend letsel?
Blijvend letsel veroorzaakt voortdurende schade. Het slachtoffer heeft tot zijn pensioen minder inkomen. Dit zal ook gevolgen hebben voor de pensioensopbouw, uw inkomen door overwerken of zelfs inkomen uit zwart werk. De extra kosten die het slachtoffer maakt door het letsel zijn zelfs voor de rest van het leven.