Inhoudsopgave
Wat wordt verstaan onder acute zorg?
Wat is acute zorg? Acute zorg is alle zorg die niet kan wachten tot de eerstvolgende mogelijkheid op werkdagen om de huisarts of hulpverlener te raadplegen. Het is dus belangrijk dat de bereikbaarheid en inrichting van de acute zorg goed geregeld is.
Wat is een acute zorgvraag?
In het advies acute zorg uit 2003 spreekt de RVZ van een acute zorgvraag als een patiënt/slachtoffer of omstander om onmiddellijke hulp vraagt in verband met een ervaren of geobserveerde mogelijk ernstige of een op korte termijn levensbedreigende situatie als gevolg van een gezondheidsprobleem of letsel dat plotseling …
Wat te doen bij acute zorg?
Als verlening van zorg acuut nodig is en er geen tijd is om eerst het BSN te verifiëren en de patiënt te identificeren, geldt een uitzondering op het BSN-gebruik. Als de acute zorg is geleverd, moet achteraf alsnog de identiteitscontrole en verificatie van BSN plaatsvinden.
Is verloskunde acute zorg?
Acute verloskunde zorg is ketenzorg. In acute situaties is samenwerking tussen verloskundigen in de eerste lijn, kraamverzorgenden, de meldkamer, de ambulance, kinderartsen en gynaecologen in het ziekenhuis essentieel. Moeder (en kind) moeten dan zo snel mogelijk de juiste behandeling krijgen.
Hoeveel ROAZ zijn er?
In Nederland zijn elf regionale acute zorgnetwerken. Ieder netwerk is verbonden aan een van de elf, door het ministerie van VWS aangewezen, traumacentra. De traumacentra hebben conform de WTZi de regierol voor het initiëren van het ROAZ gekregen.
Wat valt onder planbare zorg?
Planbare zorg: alle zorg die niet spoedeisend is. Dit kan een operatie aan je hand, knie of heup zijn. Kritiek planbare zorg: alle zorg die binnen zes weken verleend moet worden om gezondheidsschade te voorkomen. Denk hierbij aan chemotherapie en niertransplantaties.
Wat houd spoed in?
Wanneer je direct medische hulp nodig hebt, noemen we dat spoedzorg. Een gezondheidsklacht is spoedeisend wanneer het levensbedreigend is of als de behandeling door een huisarts niet kan wachten tot de volgende dag of het volgende spreekuur. Bij spoedzorg heb je vaak te maken met verschillende zorgverleners.