Hoe lang kan polycythaemia vera behandeld worden?

Hoe lang kan polycythaemia vera behandeld worden?

Patiënten met polycythaemia vera hebben een levensverwachting van vele jaren. Voorwaarde is wel dat ze goed behandeld worden voor de ziekte zelf en de risicofactoren voor hart- en vaatziektes ook goed aangepakt worden.

Wat is polycythaemia vera genezen?

Polycythaemia vera is niet te genezen, maar met een goede behandeling leven mensen met deze ziekte nog vele jaren. De behandeling is bij iedere persoon anders. Je krijgt altijd medicijnen tegen trombose (carbasalaatcalcium of acetylsalicylzuur) en aderlatingen om de hematocriet te verlagen.

Wat is polycythemia Vera?

Wat is polycythemia vera? Polycythemia vera is een ziekte waarbij te veel rode bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg.. De aandoening wordt vaak afgekort tot ‘polycytemie’. Dit is echter een algemene naam voor een verhoging van het aantal rode bloedcellen in het bloed en kan ook andere oorzaken hebben dan alleen polycythemia vera.

Wat is een absolute polycythemie?

Polycythemie, erytremie, erytrocytose, hyperglobulie of polyglobulie is een stoornis waarbij het gehalte aan rode bloedcellen (erytrocyten) in het bloed: de hematocriet, te hoog is. Het is dus het tegengestelde van bloedarmoede (anemie). Een absolute polycythemie wordt veroorzaakt door een te groot aantal rode bloedcellen;

Definitie. Polycythemia vera (PV) betekent letterlijk: de ware ziekte met een teveel aan bloed. De aandoening wordt dan ook gekenmerkt door een ongecontroleerde toename van rode bloedcellen.

Wat is polycythemia vera? Polycythemia vera is een zeldzame bloedziekte. De letterlijke vertaling is ‘de ware ziekte met een teveel aan bloed’. Andere namen voor deze aandoening zijn de ziekte van Vaquez-Osler, primaire polyglobulie en primaire erytrocytose. Polycythemia vera wordt per jaar bij ongeveer driehonderd mensen in Nederland vastgesteld.

Wat is de diagnose polycythemia Vera?

Diagnose van polycythemia vera. Om de diagnose polycythemia vera te kunnen stellen, zal je huisarts eerst een lichamelijk en bloedonderzoek uitvoeren. Blijkt uit het bloedonderzoek dat het percentage rode bloedcellen te hoog is, dan verwijst de huisarts je naar een internist of hematoloog. Deze arts onderzoekt je bloed en/of beenmerg op de