Inhoudsopgave
Waarom is de Wet BIG belangrijk voor zorgverleners?
Het doel van de Wet BIG is te zorgen dat de kwaliteit van onze gezondheidszorg hoog is en blijft. Ook beschermt de Wet BIG patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgverleners. Dit doet de Wet BIG onder andere met het BIG-register.
Wat betekent bevoegd en bekwaam verzorgende IG?
Een verzorgende IG’er heeft geen zelfstandige bevoegdheid tot het uitvoeren van een voorbehouden handelingen, maar zij mogen deze wel uitvoeren in opdracht van een arts of verpleegkundig specialist. Wel moet de verzorgende IG’er bekwaam zijn in het uitvoeren van deze voorbehouden handeling.
Wat zegt de Beroepscode over het uitvoeren van voorbehouden en of risicovolle handelingen door de Verpleegkundigen?
Wie voorbehouden handelingen uitvoert, moet dat deskundig en zorgvuldig doen. Ook moet diegene bekwaam zijn. Dat wil zeggen dat diegene voldoende kennis en vaardigheid heeft om de handeling uit te voeren. Anders ontstaan onverantwoorde risico’s voor de gezondheid van de patiënt.
Wat zegt de Beroepscode over het uitvoeren van verpleegtechnische en of voorbehouden handelingen door de verzorgende IG?
Als verpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist heb je een beroepsgeheim. Zonder toestemming van de zorgvrager geef je geen informatie van en over de zorgvrager door aan anderen. Wat hier precies mee wordt bedoeld wordt uitgelegd in artikel 2.12 van de Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden.
Waarom is BIG belangrijk?
BIG staat voor: Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De Wet BIG geeft regels voor beroepen in de gezondheidszorg en beschermt patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. Het BIG-register is een onderdeel van de Wet BIG.
Wat is het doel van de Wet BIG?
De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) moet de kwaliteit bevorderen van de zorg die beroepsbeoefenaren leveren. De wet is ook bedoeld om patiënten of cliënten te beschermen tegen ondeskundig of onzorgvuldig handelen van individuele zorgverleners.
Wat is de bejaardenverzorger?
De Bejaardenverzorger ondersteunt ouderen op de vlakken waarop zij dat zelf niet meer kunnen. Het accent van de werkzaamheden ligt hierbij op het verlenen van lichamelijk zorg. Denk hierbij aan het wassen van de oudere, het toedienen van medicijnen of het helpen bij het eten en aankleden.
Welke bejaardenverzorger voert huishoudelijke taken uit?
In beperkte mate voert de Bejaardenverzorger ook huishoudelijke taken voor de oudere uit en begeleidt de oudere hierin. De Bejaardenverzorger werkt meestal aan de hand van vastgestelde zorgplannen en zorgtaken. Sommige Bejaardenverzorgers mogen naast de verzorgende taken ook verpleegkundige taken uitvoeren.
Wat verdient een verzorgende?
Wat verdient een Verzorgende? Een Verzorgende verdient ongeveer tussen de €1510 en €2485. Het salaris is hierbij afhankelijk van de instelling waar je werkt, je werkervaring en CAO schalen. Secundaire arbeidsvoorwaarden: 8% vakantietoeslag. Eindejaarsuitkering. Onregelmatigheidstoeslag.