Wat produceert de bijschildklier?
De bijschildklieren zijn vier kleine kliertjes die zich in de hals achter de schildklier bevinden. De bijschildklieren produceren bijschildklierhormoon of parathormoon (PTH), wat een rol speelt in de regeling van de calcium- en fosfaathuishouding in ons lichaam.
Welke hormonen maken de bijschildklieren?
Bijschildklierhormoon, ook wel parathormoon of afgekort PTH genoemd, wordt gemaakt door de bijschildklieren. Bijschildklierhormoon heeft een belangrijke functie in het reguleren van het calcium en fosfaat gehalte in het bloed. Dit is belangrijk voor de kwaliteit van de botten.
Wat zijn de bijschildkliertjes?
De bijschildklieren zijn kleine endocriene kliertjes die in de hals zitten, vlakbij de schildklier. Endocriene klieren zijn organen die hormonen maken en in de bloedbaan brengen. Normaal heeft iemand vier bijschildkliertjes: twee bovenste en twee onderste. Maar het aantal bijschildkliertjes en ook de plaats ervan kunnen verschillen.
Hoe kan ik de bijschildklier lokaliseren?
Door middel van anatomische (=echografie en CT-scan) en functionele onderzoeken (= scintigrafie en SPECT-CT) zal men proberen de unieke hyperfunctionerende bijschildklier te lokaliseren. Indien dit lukt komt u in aanmerking om een selectieve (= minimaal invasieve) bijschildklierverwijdering te ondergaan.
Hoe verhogen de bijschildklieren de functie?
De bijschildklieren verhogen dan de snelheid waarmee ze het hormoon afscheiden. Als de concentratie calcium hoog is, neem de activiteit van de bijschildklieren meteen weer af. Dit uiterst effectieve mechanisme zorgt voor de juiste hoeveelheid calcium in het bloed en regelt de functie van de bijschildklieren.
Wat is abnormale bijschildklier?
Dat is een operatie waarbij de chirurg via een snede iets boven de sleutelbeenderen toegang krijgt tot de hals en vervolgens de bijschildklieren opzoekt en beoordeelt. De abnormale bijschildklier(en) worden dan verwijderd, de normale kliertjes worden in principe ongemoeid gelaten.