Inhoudsopgave
Waarom een frequent Verzuimgesprek?
Doel van het gesprek is het achterhalen van beïnvloedbare oorzaken en het ondernemen van acties om zo een volgende ziekmelding te voorkomen. Dit vanuit de overtuiging dat frequent verzuim in ieder geval deels beïnvloedbaar is.
Hoe voer je een goed Verzuimgesprek?
Zo pakt u het verzuimgesprek aan
- Geef aan wat het doel is van het gesprek. Dat maakt de intentie duidelijk en de communicatie eerlijk.
- De kunst van het vragen stellen, begint bij luisteren.
- Durf stiltes te laten vallen.
- Vat het gesprek samen, dat kan ook tussendoor.
- Vraag door en haal concrete antwoorden boven tafel.
Wat zegt frequent verzuim?
Wanneer iemand zich minimaal 3 keer in 12 maanden ziek meldt, spreken we van frequent verzuim. De gemiddelde meldingsfrequentie in Nederland is 1. De gemiddelde Nederlander is dus 1 keer per jaar ziek, kortom 3 ziekmeldingen is al veel. Hoe vaker zich dat herhaalt hoe groter de kans op langdurig verzuim!
Wat is onwettig verzuim?
Ongeoorloofd verzuim is schoolverzuim waarvoor een leerling geen verlof of vrijstelling heeft gekregen. Als een leerling of student niet op school verschijnt of een les mist, onderneemt de school actie richting de ouders. De Onderwijsinspectie controleert of de school verzuim voldoende terugdringt.
Wat is medisch verzuim?
Verzuim in Nederland heeft verschillende oorzaken. U zult verwachten dat dit voornamelijk medische zijn, maar niets is minder waar. Verkoudheid en griep klachten veroorzaken het vaakst verzuim, maar bijna de helft van het ziekteverzuim is het gevolg van psychische klachten, overspannenheid en burn-out.
Wat vraag je in een frequent Verzuimgesprek?
Stel vragen als: “Wat of wie heb jij nodig om het frequente verzuim te verminderen?” of “Welke stappen kun je zelf ondernemen om het ‘probleem’ op te lossen?”. Mocht de medewerker tijdens het gesprek geen oplossing hebben, geef hem dan de tijd om hierover na te denken en plan bijvoorbeeld een vervolgafspraak in.
Wat is een preventief Verzuimgesprek?
Welke kleine veranderingen nodig zijn, kan een Preventief medisch onderzoek (PMO) aan het licht brengen. Het PMO levert via een digitale vragenlijst en persoonlijke gesprekken veel informatie op over de gezondheid, werkomgeving en factoren die het plezier in het werk in uw organisatie bevorderen.