Inhoudsopgave
Waarom is kaas zo geel?
Het caroteen wordt doorgegeven aan de melk en zit vooral in het melkvet. In een vetrijk product als kaas zit daarom veel caroteen, meer dan in de oorspronkelijke melk, en dat geeft kaas zijn gele kleur.
Wat bepaalt de kleur van kaas?
De gele kleur van kaas komt uit caroteen, dat zit in gras. In het melkvet bevindt zich de geeloranje kleurstof, die door de spijsvertering van de koe niet wordt afgebroken. Daardoor komt deze direct in de melk, en later in de kaas, terecht.
Waardoor is geitenkaas wit?
Geitenkaas is wit, omdat geiten caroteen omzetten in vitamine A. De gele kleurstof komt hierdoor niet in de kaas terecht. Koeien zetten deze gele kleurstof niet om, waardoor die kleurstof wel in de kaas terecht komt.
Welke kaas komt tot zijn recht met deze kaas?
Deze kaas komt het best tot zijn recht met een pittige smaak (minimaal belegen). Goudse kaas – de meest bekende en gegeten kaas. De vorm is een wiel van ca. 15 kg. Graskaas – Jonge kaas die gemaakt wordt van de melk die de koeien geven als ze in het voorjaar weer naar buiten gaan.
Waar wordt kaas gemaakt?
Kaas wordt gemaakt van de melk van bijna alle gedomesticeerde herbivoren, dat is in verreweg de meeste gevallen van koe-, geiten- en schapenmelk. Verder wordt kaas ook gemaakt van buffel -, paarden -, kamelenmelk, rendierenmelk en jakmelk.
Wat is de rijpingstijd van de kaas?
Door de kaas te laten rijpen wordt ze steviger. De rijping duurt 4 weken tot 1 jaar. Hoe langer de kaas rijpt, des te meer aroma’s (smaak) worden gevormd. Om de rijpingstijd van een kaas aan te geven, bestaan er verschillende termen.
Wat is de eerste stap in kaasbereiding?
De eerste stap in kaasbereiding is het toevoegen van stremsel en zuursel aan de melk. Hierdoor gaan de eiwitten, vooral het caseïne, in de melk samenklonteren (coaguleren), waarbij het vet en vocht ingesloten wordt. Zo ontstaat de wrongel. Het zuursel bevat de melkzuurbacterie Lactococcus, de ‘bolvormige melkbacterie’.