Hoe wordt urine gemaakt?

Hoe wordt urine gemaakt?

In de nieren worden de afvalstoffen eruit gehaald en opgelost in water. De voedingsstoffen blijven in het lichaam, want die moet je nog gebruiken. De nieren maken dus water, met daarin opgelost afvalstoffen. Dit noemen we urine of plas.

Wat is de werking van de nieren?

De werking van nieren. De nieren zijn de belangrijkste excretie-organen. Het doel van de nieren is, in samenwerking met de andere excretie-organen (longen, huid, lever en zweetklieren), een belangrijke bijdrage te leveren aan de homeostase: het constant houden van het inwendige milieu.

Wat is de kleur van de nieren?

De roodbruine kleur danken de nieren aan de vele bloedvaten die erdoor lopen. De binnenste rand is hol en bevat in het midden een inkeping, de nierpoort. De nieren krijgen vanuit de aorta via de nierslagader (via de nierpoort) hun slagaderlijke bloed. De nierader voert het gezuiverde bloed af naar de onderste holle ader.

Wat is de anatomie van de nieren?

De nieren hebben een complexe anatomie en bestaan uit drie delen. De buitenste laag is de nierschors. Hierin liggen honderdduizenden nefronen. Dit zijn de structuren die de zuivering van het bloed realiseren. Ieder nefron bestaat uit een lange buis en een kluwen van zeer kleine bloedvaten, de glomerulus.

Wat is de taak van de urinewegen?

De urinewegen voeren een belangrijke taak uit voor de gezondheid van ons lichaam: ze filteren het bloed en zorgen voor de uitscheiding van afvalstoffen en giftige stoffen. Het urinaire stelsel of de urinewegen bestaan uit verschillende organen: nier, bijnier, urineleider, blaas en urinebuis.

Wat zijn de lagere urinewegen?

Het heeft twee delen, namelijk de hogere urinewegen en de lagere urinewegen. Tot de hogere urinewegen behoren de nieren en de urineleiders. De blaas en de urinebuis behoren tot de lagere urinewegen.

Wat is het urinewegstelsel?

Het urinewegstelsel bestaat uit een aantal organen die urine produceren en vervolgens afvoeren. Het heeft twee delen, namelijk de hogere urinewegen en de lagere urinewegen. Tot de hogere urinewegen behoren de nieren en de urineleiders. De blaas en de urinebuis behoren tot de lagere urinewegen.

Hoe voorkom je een urineweginfectie?

Op die manier kunnen bacteriën makkelijker opstijgen tot in de blaas en verhoogt de kans op een urineweginfectie. Vrouwen in de menopauze lijken vatbaarder voor een urineweginfectie. Bij mannen geeft een vergrote prostaat soms aanleiding tot urineweginfecties. Sommige vrouwen hebben regelmatig een blaasontsteking.