Inhoudsopgave
Hoe kweek ik aubergines?
Aubergines geef je bij het planten een dubbele hoeveelheid (2 emmers) compost plus een handvol organische voeding in het plantgat. Onder glas willen ze 50 tot 60 cm. afstand, buiten is 40 tot 50 cm. meestal voldoende, allemaal een beetje afhankelijk van de gekozen variëteiten en de groeikracht van je grond.
Waar wordt aubergine gekweekt?
Eigenlijk is de aubergine een vaste plant, die vaak als eenjarige wordt geteeld. Ze is in principe – in Nederland/België – een kasplant. Bij een heel mooie zomer kan ze ook buiten staan en vruchten dragen.
Wanneer kun je De aubergines oogsten?
Oogsten. In de maanden augustus en september kun je de aubergines oogsten. Zodra de aubergines hun uiteindelijke kleur hebben gekregen en je met je vingers licht in de vrucht kunt duwen, is het tijd om te oogsten. Snijd met een scherp en schoon mes door het steeltje en verwijder zo de vrucht van de plant.
Hoe groeien aubergine planten in zure bodem?
Aubergine planten houden van een luchtige en waterdoorlatende bodem, en groeien niet goed in zure bodem. De omgeving waarin aubergine groeit mag een beetje vochtig zijn, maar niet TE vochtig, en zeker niet nat want dit verhoogt het risico op aantasting door schimmels en meeldauw.
Is aubergineplant lastig te ontkiemen?
Doordat aubergineplanten van origine uit veel warmere oorden komen, is de plant een wat lastiger te kweken groente. Om het zaaigoed te laten ontkiemen, start je eind februari of in de maand maart al met het voorzaaien in zaaibedden. Dit doe je in een verwarmde omgeving die, zowel dag als nacht, een temperatuur heeft van 25 graden.
Hoe diep aubergines planten?
Maak met een potlood gaatjes van 0,5 cm diep en zaai 1 zaadje per vakje. Kies een lichte omgeving met constante minimale temperatuur van 22°C graden. Na maximaal 3 weken ontkiemen de zaailingen en moet je ze verspenen. Als de plantjes ouder zijn dan 2 maanden kun je ze vanaf juni uitplanten.
Wat gebeurt er als je te vroeg zaait?
(Te) vroeg zaaien brengt risico’s met zich mee. Door de combinatie van weinig licht en veel warmte binnen worden veel vroege zaailingen slap of gaan dood. Zonde van al het werk! Maar als je je aan een paar basisregels houdt, kun je wél je voordeel doen met vroeg zaaien.