Waaruit blijkt dat botweefsel levend weefsel is net als huid of spierweefsel?

Waaruit blijkt dat botweefsel levend weefsel is net als huid of spierweefsel?

Deze kanaaltjes bevatten weefselvloeistof en staan in verbinding met de haarvaten van de bloedsomloop in het bot. Door deze kanaaltjes kunnen de cellen, die nu botcellen (osteocyten) genoemd worden, stoffen uitwisselen met het bloed. Hierdoor blijft het bot levend weefsel, net als de andere weefsqls in het lichaam.

Is botweefsel levend?

Bot is geen dode hoop kalk! Het is een levend weefsel dat vol zit met levende cellen, bloedvaten en zenuwen (zie de figuur verderop). Bot heeft een zeer belangrijke functie in het lichaam. Er wordt bloed aangemaakt in onze beenderen, en botten beschermen onze vitale organen.

Waar vindt u afzetting van botweefsel plaats?

Afzetting van nieuw botweefsel vindt plaats vanuit het kraakbeen (de groeischijven) of vanuit het beenvlies. Het beenvlies bevat namelijk primitieve bindweefselcellen, die zich kunnen omvormen tot osteoblasten. Over het algemeen zorgt het kraakbeen voor de groei van de botten in de lengte, en het beenvlies voor de groei van het bot in de dikte.

Wat is het botweefsel?

De opbouw van het botweefsel Botweefsel bestaat uit collageenvezels, calciumfosfaatkristallen (hydroxy-apatiet = Ca10 (PO4)6 (OH)2) en verschillende soorten cellen. De collageenvezels vormen een netwerk waarbinnen de cellen liggen. De cellen zetten vervolgens de calciumfosfaatkristallen af in een cirkel rond elke cel.

Hoe ontstaat het botweefsel tijdens de zwangerschap?

De vorming van botweefsel tijdens de zwangerschap Het botweefsel wordt hoofdzakelijk gevormd in de laaste 1/3 deel van de zwangerschap. Voor die tijd wordt het lichaam gesteund door een kraakbenig of membraneus voorstadium van de botten.

Hoe ontstaat hardheid in botweefsel?

Hardheid wordt verkregen door afzetting van kalkzouten en lijmstoffen in de tussenstof van het botweefsel. Omdat door deze massieve tussenstof het botweefsel erg zwaar zou worden, zijn de meeste beenderen van binnen hol. Tussen botweefsel en kraakbeen bestaan aanzienlijke verschillen.