Hoe kan je weten als je enkel gebroken is?

Hoe kan je weten als je enkel gebroken is?

De klachten. In tegenstelling tot de meeste enkelbandletsels, kan een patiënt met een gebroken enkel meestal er niet meer op staan of lopen. Tevens is er vaak sprake van een forse bloeduitstorting en veel pijn bij het bewegen van de enkel. Daarnaast is er sprake van drukpijn op het gebroken bot.

Kan een enkel breken?

Een enkel kan op meerdere plaatsen breken. De enkel kan zowel aan de buitenkant (onderste deel van het kuitbeen) als aan de binnenkant breken (deel van het scheenbeen) en in enkele gevallen ook aan de achterkant (deel van het scheenbeen).

Hoe weet je of je enkel is gekneusd?

De verschijnselen van een gekneusde enkel zijn: een plotselinge scherpe pijn, meestal aan de buitenkant van de enkel. De ergste pijn wordt na een paar minuten minder, waarna u vaak al weer voorzichtig kunt lopen. Het blijft wel een periode pijnlijk om op uw voet te staan.

Hoe voorkom je een verzwikte enkel?

Tips bij een verzwikte enkel. Een verzwikte enkel is erg vervelend. Wij hebben wat tips voor je om de pijn te verlichten en herstel te versnellen: Koel je enkel direct na de verzwikking, bijvoorbeeld met een natte doek of een ijskompres. Leg je enkel ook meteen hoog. Hierdoor vermindert de zwelling en wordt de pijn verlicht.

Hoe lang verzwikte enkel geneest?

Een verzwikte enkel geneest meestal binnen zes weken vanzelf. Na de eerste week vermindert de pijn doorgaans al. De zwelling kan wel wekenlang aanhouden. Als je te snel begint met sporten of de intensiteit niet geleidelijk opbouwt, heb je kans dat de klachten niet vanzelf voorbij gaan.

Wat is een verstuikte enkel?

De 6 belangrijkste tips bij een verstuikte enkel. Het gebeurt vaak op een onbewaakt moment. Tijdens het sporten, op een ongelijke stoep, bij een ongelukkige val of landing na een sprong. Plotseling kantelt je voet te ver naar binnen of naar buiten. Het gevolg is dan meestal een verstuikte enkel.