Hoeveel kans op Nevenbevindingen NIPT?

Hoeveel kans op Nevenbevindingen NIPT?

Van elke 1.000 zwangeren die kiezen voor de NIPT niet-invasieve prenatale test , krijgen ongeveer 4 vrouwen te horen dat er een nevenbevinding is. Om zeker te weten om wat voor nevenbevinding het gaat, is vervolgonderzoek nodig. Dit is meestal een vruchtwaterpunctie of vlokkentest.

Hoeveel procent slechte NIPT?

Als die een ‘slechte’ uitslag geeft, blijkt later dat er maar in 5 procent van de gevallen echt sprake is van een chromosoomafwijking. De NIPT scoort bij het downsyndroom 96 procent, bij het edwardssyndroom 98 procent en bij het patausyndroom 53 procent.

Er zijn verschillende soorten nevenbevindingen: van heel ernstige tot minder ernstige aandoeningen. Van elke 1.000 zwangeren die kiezen voor de NIPT, krijgen ongeveer 4 vrouwen te horen dat er een nevenbevinding is.

Hoe lang bestaat NIPT test?

De NIPT is in april 2017 beschikbaar gemaakt voor alle zwangere vrouwen in Nederland. “Dat is met de kanttekening dat we de test alleen nog in het kader van een zorgvuldig praktijkonderzoek (TRIDENT-2) uitvoeren”, nuanceert Sistermans.

Hoe groot is de kans op afwijkende NIPT?

Uit onderzoek blijkt dat de NIPT vaker klopt dan verwacht. Als er bij combinatietest blijkt dat er een verhoogde kans is van een aandoening, is de kans dat hier daadwerkelijk sprake van is gemiddeld 5%. Wordt er een afwijking gevonden na de NIPT, dan was – naar verwachting – de kans dat dit daadwerkelijk zo is 75%.

Hoeveel kans positieve NIPT?

Een grootschalige studie van de Belgische genetische centra heeft aangetoond dat de voorspellende waarde van de NIPT (de kans dat bij een positief NIPT-resultaat de baby inderdaad een chromosomale afwijking vertoont) ongeveer 92% bedraagt voor trisomie 21, 85% voor trisomie 18 en 44% voor trisomie 13.

Hoe lang bestaat de NIPT-test in Belgie?

Vanaf 1 april 2017 kan iedere zwangere vrouw bij acht universitaire medische centra terecht om de NIPT-test te laten uitvoeren. De test heeft een betrouwbaarheid van 96% voor detectie van downsyndroom.