Hoe smaakt aspartaam?

Hoe smaakt aspartaam?

Smaak : Aspartaam heeft een neutrale zoete smaak, die zeer sterk overeenkomt met die van suiker. De meeste andere zoetstoffen hebben een bij- of nasmaak, vaak bitter of metaalachtig.

Hoeveel zoetstoffen in cola zero?

De American Cancer Society (4) heeft onderzocht hoeveel aspartaam er aan een blikje cola zero wordt toegevoegd en dat is 192 mg. Op basis van de ADI vastgesteld door de EFSA zou deze persoon 15,5 blikjes cola zero per dag mogen drinken. Dat staat gelijk aan 5,1 liter cola zero per dag, een heel leven lang.

Wat is er slecht aan cola zero?

Als je wilt afvallen, zorgt het drinken van een light frisdrank als cola zero voor een beetje variatie in je dieet. Het kan dan ook geen kwaad af en toe voor een glas cola zero te kiezen, als de smaak je bevalt. De gezondste keuze is het echter niet. Beter is het om water te kiezen.

Kan aspartaam schadelijk zijn voor onze gezondheid?

Aspartaam kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Zo heeft de zoetstof invloed op het insulinehormoon. Er lijkt zelfs een verband te zijn tussen aspartaam en hartziekten, vroeggeboorte, leer- en gedragsproblemen en kanker.

Waarom wordt aspartaam gebruikt voor zoeten van frisdranken?

Aspartaam wordt vooral gebruikt voor het zoeten van ‘light’ frisdranken en andere voedingsmiddelen die koud bereid kunnen worden. Aspartaam valt bij temperaturen die net boven kamertemperatuur liggen al uit elkaar en verliest daardoor zijn zoetheid. Hierdoor is aspartaam niet geschikt als zoetmiddel voor voedingsmiddelen die verhit moeten worden.

Waarom is aspartaam giftig voor darmen?

De stof is namelijk giftig voor je darmen en werkt een gezonde darmwerking tegen, zoals blijkt uit onderzoek (bron 6). Maar niet alleen je darmen hebben onder aspartaam te lijden. Sommige mensen krijgen na het eten ervan klachten aan hun oren en hun evenwichtsorgaan.

Hoe werd aspartaam geproduceerd in Nederland?

In Nederland werd aspartaam geproduceerd door Holland Sweetener Company (HSC) in Geleen, een joint venture van DSM en Tosoh uit Japan. Het door HSC gebruikte productieproces maakte gebruik van biotechnologie, waardoor de opbrengst van de zoete variant optimaal was.