Inhoudsopgave
Is B9 foliumzuur?
Foliumzuur is ook bekend als vitamine B11 of folaat. In sommige landen noemen ze foliumzuur vitamine B9. In de voeding is foliumzuur van nature aanwezig in de vorm van tetrahydrofolaat-polyglutamaat. In supplementen, of bij toevoeging aan verrijkte voedingsmiddelen wordt de vorm pteroylmonoglutaminezuur (PMG) gebruikt.
Wat gebeurt er als je te weinig foliumzuur?
Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. Te weinig foliumzuur kan ook leiden tot een te hoog homocysteïnegehalte in het bloed. Dit geeft mogelijk een hoger risico voor hart- en vaatziekten.
Wat heeft foliumzuur en vitamine B12 voorgeschreven?
Foliumzuur en vitamine B12 hebben beide een positief effect op de bloedvorming. Bij bepaalde afwijkingen van het bloed wordt soms foliumzuur voorgeschreven. Door dit extra foliumzuur kan een vitamine B12-tekort in het bloedbeeld gemaskeerd worden.
Is foliumzuur te laag?
Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat er een bloedarmoede met te weinig rode bloedcellen. De waarde RBC (red bloodcell count) is te laag d.w.z. het aantal rode bloedcellen per kubieke mm is te laag. De MCV (mean corpulus volume= gemiddeld volume per rode bloedcel) is verhoogd.
Is foliumzuur tekort?
Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede. Bij het ongeboren kind is er een verhoogde kans op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte. Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn krijgen het advies om elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken totdat ze 10 weken zwanger zijn.
Wat is foliumzuur belangrijk voor het ongeboren kind?
Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede. Bij het ongeboren kind is er een verhoogde kans op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte.