Welke tijden mag de vlag uit?

Welke tijden mag de vlag uit?

Vaste dagen waarop wordt gevlagd

Datum Dag
4 mei Dodenherdenking: vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang.
5 mei Bevrijdingsdag
17 mei Verjaardag koningin Máxima
Laatste zaterdag in juni Veteranendag

Hoe lang vlaggen na examen?

Tot aan de diploma-uitreiking, tot je examenfeest, tot het einde van de zomervakantie of tot de buren beginnen te klagen: het blijft net zolang feest als je zelf wilt. Wat de Rijksoverheid wèl nog vermeldt is dit: ‘Het is de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst.

Wanneer te vlaggen en hoe?

Wanneer te vlaggen en hoe? De Nederlandse vlag mag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen worden, tenzij aan beide zijden volledig verlicht. De vlag mag de grond niet raken! Voor het halfstok hijsen van de vlag wordt de vlag eerst vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen

Hoe mag u de vlag uithangen?

U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.

Wat zijn de wettelijke regels voor het gebruik van de vlag?

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn. Dit is niet verplicht.

Welke vlag en Wimpel gaan op gebouwen van de Rijksoverheid uit?

Vlag én wimpel gaan op gebouwen van de Rijksoverheid uit op Koningsdag en op de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje.