Wat is een verblijfskatheter?

Wat is een verblijfskatheter?

Een verblijfskatheter is een dun slangetje dat via de plasbuis of via de buikwand in de blaas wordt gebracht. Om te voorkomen dat de katheter uit de blaas glijdt, zit er aan het uiteinde een ballonnetje dat meestal gevuld wordt met water. Door de katheter kan de urine aflopen in een urine-opvangzak.

Wat moet u doen bij het wassen van een katheter?

De vrouw dient bij het wassen de schaamlippen goed te spreiden. De eventuele afscheiding op de katheter kunt u verwijderen met water. Met een verblijfskatheter kunt u gewoon douchen. U hoeft niet bang te zijn dat de katheter er tijdens het wassen uit valt.

Hoe wordt de verblijfskatheter ingebracht?

Verblijfskatheter via de plasbuis. Voor de verblijfskatheter ingebracht wordt zal de plasbuis ingespoten worden met een verdovend glijmiddel. Zo zal het inbrengen nauwelijks pijn doen en hooguit een prikkelend gevoel geven. Aan het einde van de katheter zal er een urine-opvangzak geplaatst worden. Op deze manier wordt de blaas voortdurend geleegd.

Een verblijfskatheter is een dun kunststof slangetje, dat door de plasbuis in de blaas wordt gebracht. Aan de punt van de katheter zit een ballonnetje, dat gevuld is met water. Dit ballonnetje voorkomt dat de katheter uit de blaas glijdt.

Hoe werkt een blaaskatheter?

Een katheter is een soepele, holle slang waardoor urine uit de blaas kan aflopen. De katheter blijft vastzitten in de blaas door een ballonnetje dat wordt opgeblazen via dit slangetje. Aan het einde van de katheter is een zak bevestigd, die de urine opvangt.

Hoe moet een verblijfskatheter eruit gehaald worden?

Knip het ventiel van de verblijfskatheter af, voer een dunne geleider via de ballonleiding op om zo de ballon zachtjes te perforeren. De arts kan onder echografie de ballon percutaan aanprikken en zo de ballon ledigen.