Inhoudsopgave
Wat is Zeeslijm?
Zeesnot is vrijwel zeker een vertaling van sea snot, een in het Engels ingeburgerd woord voor wat ook wel zeeslijm wordt genoemd (‘marine mucilage’), dat zich soms in enorme klodders traag door de zee verspreidt.
Wat is Zeesnot?
Het zeesnot is een smurrie van organisch materiaal en wordt geproduceerd door algen, zoals diatomeeën en dinoflagellaten [5]. Algen behoren tot het fytoplankton van de zee, kleine plantjes die zuurstof produceren door fotosynthese. Fytoplankton vormt voedsel voor veel zeedieren.
Waar Zeesnot Turkije?
Delen van de Zee van Marmara in Turkije, waaraan onder andere Istanbul en verschillende populaire badplaatsen liggen, worden momenteel bedekt onder een dikke deken van ‘zeesnot’. Dat zeesnot houdt het zonlicht tegen waardoor er geen zuurstof in de zee kan doordringen.
Is Zeesnot gevaarlijk?
Volgens wetenschappers is de substantie in de meeste gevallen niet schadelijk. Het snot kan echter wel virussen en bacteriën, zoals E. coli, aantrekken. Wanneer die bacterie op de foute plaatsen in het menselijke lichaam terechtkomt, kan ze darmziekten veroorzaken.
Waar is Zeesnot?
Waardoor ontstaat Zeesnot?
Zeesnot wordt veroorzaakt door warme en kalme weersomstandigheden in gebieden waar veel voedingsstoffen aanwezig zijn. En dat is het geval bij Marmara, waar zowel afvalwater van zo’n 20 miljoen Turken als vers water van de Zwarte Zee in samen komt.
Hoe ontstaat Zeesnot?
Zeesnot is een soort slijm dat wordt gevormd door kleine algen. Die algen kunnen goed gedijen in warm en vervuild water. En daar ligt precies de oorzaak.
Waar is Zeesnot in Turkije?
Een dikke slijmlaag bedekt een groot deel van de Zee van Marmara, aan de rand van Istanbul. De laag, ook bekend als ‘zeesnot’, kan meters dik worden, naar de zeebodem zinken en zo het leven van vissen en schaal- en schelpdieren verstoren.