Wat zijn fossiele brandstoffen en hoe ontstaan ze?
Fossiele brandstoffen zijn miljoenen jaren geleden ontstaan uit versteende resten van planten en dieren. Bij de verbranding ervan komt energie vrij, ook bekend als grijze stroom. Die verbranding levert ook veel CO2 op, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde.
Wat is Fossielvrij?
Fossielvrij betekent: zonder olie, steenkool en gas. Op dit moment zijn fossiele brandstoffen nog altijd de meest gebruikte energiebronnen ter wereld. Het grootste nadeel van deze energiebronnen is de hoge CO2-uitstoot. Ook veroorzaken ze vervuiling en bovendien zijn ze eindig.
Wat is een generatie Vattenfall?
Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is ons doel. Om dit te bereiken moeten we meer doen dan het leveren van energie. Zo produceren we steeds meer duurzame energie.
Hoe worden fossiele brandstoffen gevormd?
Fossiele brandstoffen zoals Kube worden gevormd door de afbraak van overblijfselen van organismen, waaronder fytoplankton en zoöplankton, die naar de bodem van de zee (of meer) zijn gezonken. Dit afbrekingsproces werd in gang gezet door bacteriën onder anoxische (zuurstofarme) omstandigheden, miljoenen jaren geleden.
Waarom zijn fossiele brandstoffen schaars?
Fossiele brandstoffen zijn schaars: op een gegeven moment raken ze op. Bij de winning en het transporteren van fossiele brandstoffen wordt de omgeving beïnvloedt: denk aan de aardbevingen- en schokken in Groningen of olievlekken in de oceaan. Fossiele brandstoffen zijn niet in ieder land in dezelfde mate beschikbaar.
Wat is de vervuiling van fossiele brandstoffen?
Bij de verbranding van deze fossiele brandstoffen komt CO2 vrij, bovendien veroorzaken ze vervuiling. Veruit de meeste energie die we gebruiken (circa 93 procent) komt van fossiele brandstoffen: aardolie, aardgas en kolen. Deze fossiele brandstoffen zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen, en bovendien veroorzaken ze de nodige
Hoe wordt fossiele gevormd?
Hoe ontstaat een fossiel? De meeste dode dieren en planten worden nooit een fossiel. Dat komt omdat de resten van dieren of planten meestal al vergaan zijn voordat ze worden bedekt. Alleen als de resten snel bedolven worden onder zand, modder, of klei kunnen ze fossiel worden.
Hoe ontstaan fossiele brandstoffen wikikids?
Fosiele brandstoffen. Fosiele brandstoffen zijn brandstoffen die zijn opgeslagen in de aarde, zoals steenkool, aardolie en aardgas. Deze brandstoffen zijn miljoenen jaren geleden gevormd en kun je niet opnieuw gebruiken als we ze hebben opgebrand. Daarom zijn het niet-hernieuwbare brandstoffen.