Hoe maakt de alvleesklier deel uit van het endocrien systeem?

Hoe maakt de alvleesklier deel uit van het endocrien systeem?

De alvleesklier maakt daarmee deel uit van het endocrien systeem: het produceert en scheidt onder meer de volgende hormonen uit: 1 insuline 2 glucagon 3 somatostatine

Wat is de functie van de alvleesklier?

De alvleesklier heeft twee functies: een exocriene en een endocriene. Exocrien betekent ‘afscheiden door middel van een afvoerbuis’. De alvleesklier produceert dagelijks zo’n 1,2 liter pancreassap dat via een afvoerbuis in de darmen komt.

Hoe reageert de alvleesklier op insuline?

Bij diabetes type 2 maakt de alvleesklier eerst nog wel insuline aan, maar het lichaam reageert niet meer goed op insuline. De bloedsuiker blijft te hoog en de alvleesklier maakt steeds meer insuline aan om de suikerspiegel toch te laten zakken. Op een gegeven moment maakt de alvleesklier ook bij diabetes type 2 steeds minder insuline aan.

Hoe werkt de alvleesklier bij diabetes type 1?

Daarnaast maakt de alvleesklier het hormoon glucagon. Werking alvleesklier bij diabetes. Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer, omdat de cellen die dat moeten doen zijn vernield of stilgelegd door het eigen afweersysteem. Dat denkt dat de insulineproducerende cellen indringers zijn die moeten worden opgeruimd.

Een belangrijke functie van de alvleesklier is de productie van pancreassap. Dit bevat enzymen die helpen bij de vertering van eiwitten in het spijsverteringsstelsel. Daarnaast zorgen de basische stoffen uit het sap ervoor dat de zure maaginhoud geneutraliseerd wordt, wanneer dit de darm binnenkomt.

Wat is de alvleesklier?

Wat is de pancreas (alvleesklier) De alvleesklier is een zalmkleurig orgaan van ongeveer 15 centimeter lang en weegt slechts 80 gram. Eigenlijk is de alvleesklier een grote klier. Tussen de verschillende klieren in ons lichaam maakt men een onderscheid tussen exocriene of endocriene klieren:

Wat zijn exocriene klieren?

De schildklier, hypofyse en bijnieren zijn de voorbeelden van endocriene klieren. De maagklieren, speekselklieren en zweetklieren zijn voorbeelden van exocriene klieren. Sommige klieren, zoals lever en alvleesklier, kunnen echter dienen als zowel endocriene als exocriene klieren. Deze soorten klieren worden als mixocriene klieren genoemd.

Wat is een alvleesklier?

De alvleesklier of de/het pancreas (Latijn: pancreas van Grieks: τό πάγκρεας, tó págkreas, van πάν, pán = “alles” en κρέας, kréas = “vlees”) is een gemengde klier met endocriene en exocriene functie.

Wat is een ingreep aan de alvleesklier?

Met name bij CP-patiënten en patiënten bij wie een ingreep aan de alvleesklier heeft plaatsgevonden (voorbeeld : Whipple-ingreep). Doel is in alle gevallen : het versterken van de hoeveelheid pancreasenzymen, door inname van capsules tijdens de inname van vast voedsel.