Hoe ontstaan cysten in de baarmoeder?
De oorzaak is in de meeste gevallen een endometriose. Bij endometriose groeit slijmvlies, dat aan de binnenkant van de baarmoederholte zit, naar andere gebieden in het lichaam, zoals de baarmoeder of de eierstokken. Het gevolg is dat er dan een cyste ontstaat die steeds groter gaat worden.
Wat is een cyste in de baarmoeder?
Een Naboth-cyste ontstaat door verstopping van een klier ter hoogte van de baarmoederhals. Zelden zijn er symptomen. De cyste ziet eruit als een glazig bolletje en wordt doorgaans toevallig opgemerkt tijdens een gynaecologisch onderzoek (bv. bij afname van een uitstrijkje).
Wat is de behandeling van een cyste?
De behandeling van een cyste hangt af van de soort cyste die je hebt, maar ook door de staat van de cyste. Vaak kan een arts aangeven dat je gewoon rust moet houden, maar het kan ook door een kleine chirurgische ingreep verwijderd worden of door middel van een hormoonbehandeling of antibiotica verholpen worden.
Is een cyste levensbedreigend?
Is een cyste levensbedreigend? Over het algemeen zijn cystes goedaardig en zijn ze vooral gewoon vervelend, of zorgen ze voor problematische bijwerkingen. In enkele gevallen kunnen ze echter kwaadaardig zijn of zelfs door kanker zijn ontstaan. Daarom moet je ze altijd door een arts laten controleren.
Kan de cyste verdwijnen?
Een cyste kan uit zichzelf weer verdwijnen, toch is het altijd verstandig om je huisarts te raadplegen. In sommige gevallen wordt er een chirurgische ingreep toegepast om de bult te verwijderen. Het kan ook zijn dat er ingeprikt wordt om het vocht te verwijderen. Het lichaamsvocht kan na loop van tijd wel terugkeren.
Kan een cyste leeggezogen worden?
Een cyste kan door middel van een punctie worden leeggezogen. Een dunne naald wordt in de cyste gebracht, waarna het vocht uit de holte wordt gezogen. Dit is alleen nodig als de cyste pijn doet en erg groot is. Na het leegzuigen kan een cyste zich opnieuw vullen. Soms is dan een operatieve verwijdering nodig.