Inhoudsopgave
Wat zijn antidepressiva medicijnen?
Antidepressiva zijn medicijnen die de klachten van een depressie of angststoornis kunnen verminderen. Ze werken vooral bij ernstige klachten. Uw arts kan in overleg met u medicijnen tegen depressie voorschrijven bij ernstige klachten of als behandeling zonder medicijnen te weinig helpt.
Welke medicijnen behoren tot antidepressiva?
Ze zijn geordend met hun werkzame stof, de merknaam staat tussen haakjes.
- fluoxetine (prozac)
- fluvoxamine (fevarin)
- paroxetine (seroxat)
- sertraline (zoloft)
- citalopram (cipramil)
- escitalopram (lexapro)
- venlafaxine (efexor)
Wat zijn stemmingsstabilisatoren?
Stemmingsstabilisatoren zijn een vorm van medicatie die ondersteuning kunnen bieden bij depressie, manie of snel veranderende stemmingswisselingen. De meest bekende stemmingsstabilisator is lithium en wordt vaak voorgeschreven in de behandeling van een bipolaire stemmingsstoornis of wel manisch-depressieve stoornis.
Wat zijn moderne antidepressiva?
Moderne antidepressiva. Antidepressiva zijn medicijnen die gebruikt worden om de symptomen van een depressie te verminderen/weg te nemen. Daarnaast worden ze soms ingezet bij diverse angststoornissen. Antidepressiva werken niet meteen na inname. Het kan zelfs enkele weken duren voordat er een positief effect te zien is.
Wanneer krijg je antidepressiva voorgeschreven?
Wanneer je last hebt van een sombere stemming of depressieve gevoelens en gedachtes, kan het zijn dat je antidepressiva krijgt voorgeschreven. Antidepressiva hebben effect op bepaalde stoffen in de hersenen waardoor depressieve klachten vaak verminderen. Het duurt meestal twee tot zes weken voor de medicatie aanslaat.
Welke wetten zijn van toepassing bij het toedienen van medicatie?
Wettelijke basis voor het toezicht op medicatieveiligheid De inspectie houdt toezicht op grond van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) . Hieronder valt het goed en veilig toepassen van geneesmiddelen bij een ziekte of aandoening.