Wat te doen tegen tractus iliotibialis?

Wat te doen tegen tractus iliotibialis?

ITBS is de meest voorkomende oorzaak van pijn aan de buitenzijde van de knie bij hardlopers. Het ITBS ontstaat door terugkerende frictie van de ITB over de knobbel (epicondyl) aan de buitenzijde boven de knie. Het ITBS is veelal goed te verhelpen met ontstekingsremmende medicatie en rekoefeningen.

Waar zit de tractus iliotibialis?

De tractus iliotibialis is een dikke bindweefselplaat(spierfascie) die vanaf de heupkam langs de zijkant van het bovenbeen en de buitenzijde van de knie loopt waar het zich vast hecht aan het onderbeen(tibia).

Wat is frictie syndroom?

Het iliotibiaal frictiesyndroom is een overbelastingblessure van de tractus iliotibialis, de brede peesplaat aan de buitenzijde van het bovenbeen. De blessure is het gevolg van herhaaldelijke wrijving van deze peesplaat over de laterale femurcondyl, het meest uitstekende deel van het dijbeenbot (figuur 1).

Waar zit de IT band?

De iliotibiaal band (ITB), ook wel tractus iliotibialis genoemd, is een peesband aan de buitenzijde van het bovenbeen die van het bekken naar het onderbeen loopt. Aan deze band zijn verschillende spiergroepen gehecht, waaronder de bilspieren. Deze spieren zorgen tijdens lopen voor stabiliteit in het been.

Hoe kom ik van een lopersknie af?

Rust is de beste behandeling gebleken, klachten moeten zo min mogelijk uitgelokt worden. Sporten en bewegingen die geen klachten geven, mogen wel uitgevoerd worden. Indien nodig mogen pijnstillers genomen worden. Er zijn aanwijzingen dat ontstekingremmende pijnstillers (NSAID’s) hierbij het meeste effect hebben.

Hoe lopersknie behandelen?

Hoe rek je je knie?

Heup Stretch Kniel op je knie en leg het andere been voor je uit. Zorg ervoor dat je met beide benen in een hoek van 90 graden staat. Leun naar voren bij de heupen totdat je een zachte strekking voelt. Houd de positie 15-20 seconden vast.

Hoe houd je je knie soepel?

Mobiliteit van uw knie Neem plaats op een stoel en plaats uw goede been voor uw pijnlijke been. Vervolgens duwt u zachtjes met uw eerste been uw tweede been naar achteren onder de stoel. Deze positie houdt u 10 seconden vast en herhaalt u 10 keer – en dat 3 maal per dag.