Inhoudsopgave
Wat betekent bevoegdheid in de zorg?
Bevoegd ben je als je de handeling mag uitvoeren. Dit mag je bijvoorbeeld omdat je een bepaalde opleiding hebt gedaan. Soms bepaalt ook een organisatie of je een handeling mag uitvoeren. Bijvoorbeeld het aanreiken van medicatie.
Wat zijn de voorbehouden handelingen verpleegkundige?
Deze wet is ook bekend onder de naam Wet BIG.
- Heelkundige handelingen. Heelkundige handelingen zijn bijvoorbeeld ingrepen zoals een operatie.
- Verloskundige handelingen.
- Endoscopieën uitvoeren.
- Catheterisaties uitvoeren.
- Injecties geven.
- Puncties uitvoeren.
- Onder narcose brengen.
- Radioactieve stoffen gebruiken.
Wat is mijn bevoegdheid?
Dit betekent dat je voor jezelf moet bepalen of je de handeling wel of niet kan uitvoeren. Ook kan een docent of collega bepalen of jij bekwaam bent om de handeling uit te mogen voeren.
Wat is een verpleegkundige diagnose?
Wel stelt een verpleegkundige een verpleegkundige diagnose. Dat is een diagnose die betrekking heeft op de gezondheidsproblemen van de patiënt en hoe die daarmee omgaat. Verpleegkundige interventies worden steeds meer gebaseerd op onderzoek. Naast beroepservaring zijn resultaten van onderzoek van groot belang.
Hoe werken verpleegkundigen samen met verzorgenden?
Verpleegkundigen werken dikwijls samen met verzorgenden. Basisverzorging, wondzorg, het geven van injecties en medicatie uitreiken of toedienen zijn taken die ook door een daartoe bevoegde verzorgende kunnen worden uitgevoerd. Tal van andere taken mogen uitsluitend uitgevoerd worden door een verpleegkundige.
Welke Verpleegkundigen werken in de openbare gezondheidszorg?
Verpleegkundigen werken in ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg, revalidatiecentra, de gehandicaptenzorg, verpleeg – en verzorgingshuizen, privéklinieken, gevangenissen, de thuiszorg,in de openbare gezondheidszorg (OGZ) bij een GGD, bij defensie of als particulier.