Inhoudsopgave
Hoe herken je een waterstofbrug?
Een waterstofbrug is een niet-covalente binding tussen een elektronenpaar op een sterk elektronegatief atoom (zuurstof, stikstof of fluor) en een naburig waterstofatoom, gebonden aan een ander sterk elektronegatief atoom.
Wat doet een waterstofbrug?
Een waterstofbrug is een zwakke chemische verbinding die voorkomt tussen polaire moleculen. Een waterbrug ontstaat als een positief geladen waterstofatoom, dat in een molecuul gebonden is aan een negatief geladen atoom, ook aangetrokken wordt door een negatief geladen atoom van een ander molecuul.
Wat is het verschil tussen dipool en waterstofbrug?
Een waterstofbrug ontstaat dikwijls vanuit een hydroxide groep (-O-H),** waarin het zuurstofatoom (O) elektronegatief is en daardoor elektronen wegtrekt van het waterstofatoom (H). Hierdoor ontstaat inderdaad ook een dipool-moment, waarbij de zuurstof relatief negatief geladen is, en de waterstof positief.
Wat kan waterstofbruggen vormen?
De sterkste intermoleculaire binding is de waterstofbrug, waterstofbinding, H-brug of H-binding (vier namen voor hetzelfde begrip). Voor de waterstofbrug is enerzijds een waterstofatoom nodig dat gebonden is aan een N-, een O- of een F-atoom. Anderzijds is er een “vrije kant” nodig van een N-, O- of F-atoom.
Hoe weet je of iets een Dipoolmolecuul is?
Een molecuul heeft alleen een dipoolmoment wanneer het verschil tussen de elektronegativiteit van de atomen van het molecuul tussen de 0,4 en 1,6 ligt. Daarnaast moeten de atomen waar lading ligt gescheiden zijn en elkaar niet opheffen.
Wat is een dipool-dipool binding?
Een atoom met een negatieve lading en een atoom met een positieve lading van een ander molecuul trekken elkaar aan. Denk maar aan een magneet, die noordpool van de ene magneet trekt de zuidpool van de andere magneet aan. Dat gebeurt ook bij dipool-dipool interactie, er ontstaat dan een dipool-dipool binding.