Inhoudsopgave
Hoe kun je overgewicht voorkomen?
Verklein de kans op overgewicht
- Beperk je schermtijd. Te lang achter een scherm zitten kan leiden tot gewichtstoename, overgewicht en obesitas.
- Drink minder verborgen suikers.
- Eet minder fastfood.
- Let op westers voedingspatroon.
- Eet regelmatig mediterraans.
- Kom vaker in beweging.
- Eet vezelrijk.
- Geef borstvoeding.
Kun je overgewicht hebben en toch ondervoed zijn?
Maar ook iemand die overgewicht heeft kan ondervoed zijn. Er kan sprake zijn van ondervoeding als het gewichtsverlies te snel gaat: 10% gewichtsverlies in de laatste 6 maanden of meer dan 5% in de laatste maand. Wanneer iemand te snel afvalt dan wordt er ook veel spiermassa afgebroken.
Hoe kom je aan overgewicht?
Oorzaak. Er is vaak geen duidelijke oorzaak voor overgewicht of obesitas. Doorgaans is er sprake van een combinatie van factoren, zoals een overmatige consumptie, ongezond eten (veel suikers en vet) en te weinig beweging. De omgeving waarin de persoon zich bevindt, ligt hieraan vaak ten grondslag.
Hoe krijg ik mijn BMI omlaag?
Je kunt je BMI verlagen door overtollig vet te verbranden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken doe je dit niet door zomaar minder te gaan eten. Je zorgt er daarmee vooral voor dat je lichaam minder voedingsstoffen binnenkrijgt, waardoor je last kunt krijgen van allerlei andere kwalen.
Waar staat JOGG voor?
Aansluiten bij JOGG – Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst kosteloos voor alle gemeenten. Gemeenten die nog niet aangesloten zijn bij Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), kunnen zich daar nu kosteloos bij aansluiten.
Hoe weet je of je overgewicht heb?
Wanneer je BMI tussen de 18,5 en de 25 ligt, is er doorgaans sprake van een gezond gewicht. Bij een BMI van 25 tot 30 is er vaak sprake van overgewicht en alles daarboven noemen we ernstig tot zeer ernstig overgewicht. Overigens is de BMI slechts één van de indicatoren voor overgewicht.
Wat overgewicht met je doet?
Zo geeft obesitas een grotere kans op diabetes, een verhoogd cholesterolgehalte en een verhoogde bloeddruk. Die factoren vergroten het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte. Ook is er sprake van een verhoogd risico op het krijgen van sommige vormen van kanker.
Wat te doen bij een te hoge BMI?
De BMI is een maat voor uw gewicht in verhouding tot uw lengte. Het is een getal dat wordt berekend op basis van de verhouding tussen vet en spieren in het lichaam. Hoe hoger uw BMI, hoe groter uw risico op aan obesitas gerelateerde ziekten, zoals diabetes en hartaandoeningen.
Hoeveel JOGG-gemeenten?
203 gemeenten maken onderdeel uit van de JOGG-beweging.